Ministarstvo privrede i Agencija za privredne registre predstavili su danas jedinstvenu bazu podataka o privrednim subjektima u kojima država ima vlasništvo, u kojoj se trenutno nalazi 314 preduzeća.

Printscreen

Pomoćnik ministra Dubravka Drakulić kazala je da je ovo prvi korak u ispunjenju Akcionog plana u okviru Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine.

„Započeta reforma javnih preduzeća će se nastaviti na sveobuhvatan način i proširiti na sve privredne subjekte u vlasništvu države (PSRS), što će predstavljati važnu polugu u razvoju sveukupne ekonomije… Baza podataka koju smo danas predstavili omogućiće dostupnost mnogih podataka do kojih se do sada dolazilo na teži način, ali i predstavlja još jedan korak u digitalizaciji privrede“, istakla je Drakulić.

Ona je dodala da je ministarstvo je time ispunilo višegodišnju potrebu za objedinjavanjem podataka u jednu interaktivnu evidenciju i to ne samo svih PSRS, već i njihovih zavisnih društava, te i njihove imovine.

Direktor Agencija za privredne registre Milan Lučić naveo je da ova institucija trenutno vodi deset registara i evidencija kao poverene poslove iz nadležnosti Ministarstva privrede.

„U okviru evidencije se objavljuje pregled poslovnih podataka, pravni status i procenat učešća države u vlasništvu privrednih subjekata, podaci o osnivanju i promenama registrovanim u tim i drugim subjektima koji imaju uticaj na privredne subjekte u vlasništvu Republike Srbije“, rekao je on.

Lučić je naglasio da se pored toga objavljuju odluke registratora, na osnovu kojih su registrovani osnivanje i promene podataka o članovima, zakonskim zastupnicima, članovima nadzornih i izvršnih odbora, kapitalu, ograncima i drugi statusni podaci privrednih subjekata, kao i osnivačka akta, statuti i druga dokumenta ovih subjekata, koja se registruju u okviru Registra privrednih subjekata, u APR.

„Evidencija će se automatski ažurirati podacima iz Registra privrednih subjekata, pa će Agencija za privredne registre, uz ostale poslovne i finansijske podatke koje trenutno objavljuje, obezbediti i transparentnost poslovnih podataka o privrednim subjektima u vlasništvu države“, zaključio je on.

OVDE možete pogledati bazu za grad Sremska Mitrovica

Nova ekonomija/Ozon

Možda Vam se svidi i