Neverovatan rast cene novih automobila u poslednjih 20 godina. Zašto je tako?

Od strane Ozon
0 komentar

Ne tako davno, kupci su bili u mogućnosti da kupe pristojno opremljen kompaktni automobil za 15 hiljada evra, a danas za taj novac nije moguće kupiti ni verziju sa osnovnim paketom opreme. Šta se promenilo u poslednje dve decenije?

Nemački Automobilwoche je proverio koliko su automobili poskupeli. Prema njihovoj računici, prosečna cena porodičnog kompakta je od 2002. do 2020. godine porasla za neverovatnih 63%, dok je u B segmentu rast neznatno manji, ali i dalje ogromnih 59%. Istina, automobili su snažniji, opremljeniji i sigurniji, ali se postavlja pitanje opravdava li sve to toliki rast cena.

Prema Jato Dynamics-u, prosečna cena kompakta iz C segmenta, u koji ulaze, primera radi, Ford FocusRenault Megane i VW Golf, 2002. godine bila je 18.400 evra. 18 godina kasnije taj se iznos popeo na čak 30.000 evra. Ako izuzmemo elektrifikovane verzije, porast je i dalje veliki i iznosi 53%, pa im je cena sa 13.000 stigla na čak 21.000 evra. Na sve se može nadovezati i inflacija prema kojoj je 18.400 evra 2002. godine kao 24.576 evra danas. I dalje ostaje povećanje od 21%, u koje se može ubaciti niz faktora, od povećanih cena razvoja, do spomenute opreme i slično.

U budućnosti možemo očekivati dalji rast cena. Osim što su modeli sve veći i snažniji, činjenica je da elektrifikacija i sve kompleksnija oprema imaju sve veći udeo u ceni automobila koju na kraju plaća kupac.

Izvor: nova.rs

Možda Vam se svidi i