Nema više izlaza na „divljim izlazima“

Od strane Ozon
0 komentar

Putevi Srbije raspisali su javnu nabavku sistema za kontrolu korišćenja auto-puta pod naplatom na deonicama Beograd–Subotica, Beograd–Šid i Beograd–Čačak.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da će novi sistem poboljšati kontrolu i nadzor kretanja vozila na auto-putu u cilju identifikacije odbega vozila (vozila koja izbegavaju da plate nadoknadu za korišćenje auto-puta izlazeći na tzv. „divljim izlazima“).

Takođe će se, dodaje se, smanjiti redovi i čekanja i sprečiti i kazniti vozila koja imaju veća osovinska opterećenja od dozvoljenih, a biće omogućeno i blagovremeno obaveštavanje korisnika auto-puta o saobraćajnom stanju na naplatnim stanicama ili nekim deonicama auto-puta, prenosi Ekapija. Ovom javnom nabavkom predviđeno je uvođenje novog sistema na ovim deonicama koji će prikupljati podatke o kretanju vozila na auto-putu pomoću kamera postavljenih ispred svake od naplatnih stanica, meriti opterećenja vozila na pojedinim mestima i informisati vozače radio-putem i pomoću promenljive saobraćajne signalizacije.

Sistem podrazumeva montiranje po dva portala (iz svakog pravca po jedan) ispred čeonih naplatnih stanica i ispred petlji na kojima se nalaze naplatne stanice, na kojima se instaliraju kamere za snimanje vozila sa ugrađenim softverom za prepoznavanje registarskih oznaka.

Na auto-putu Beograd–Subotica reč je o naplatnim stanicama Inđija, Beška, Kovilj, Novi Sad, Zmajevo, Vrbas, Bačka Topola i Žednik.

Na deonici Beograd–Šid kamere će biti instalirane na naplatnim stanicama Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Kuzmin i Adaševci – Morović, a na deonici Beograd–Čačak na stanicama Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina. Ukupno će biti instalirano 36 portala i 72 kamere.

Kamere će obezbediti podatke kao što su identifikacija vozila koja prevoze opasni teret sa podatkom o vrsti opasnog tereta, država porekla vozila, klasa, marka i model vozila, kao i njegova boja.

„Do podataka o državi porekla vozila i indentifikaciji vozila koja prevoze opasan teret dolazi se dodatnim analizama registarskih oznaka vozila i oznaka opasnog tereta (metode optičkog prepoznavanja karaktera) i moguće ih je izvršiti na osnovnim verzijama kamera za snimanje vozila. Određivanje podataka o klasi, marki, modelu i boji vozila zahteva dodatne obrade slike vozila koje zahtevaju i unapređeni model kamere koji omogućava ugradnju ovog tzv. naprednog softvera“, objašnjava se u tenderu i dodaje da se ovim konkursom predviđa nabavka četiri kamere sa mogućnošću ugradnje naprednog softvera (Advanced Softwarea).

Sistem će omogućiti i prikupljanje i obradu podataka sa svih video kamera u cilju izračunavanja prosečne brzine kretanja svakog vozila na svakoj od deonica autoputa između dva portala i identifikaciju prekršilaca koji se kreću većom prosečnom brzinom od dozvoljene, kao i obaveštavanje vozača o stanju na naplatnim stanicama i na autoputu putem promenljive signalizacije i RDS-TMC radio-sistema, i uvid u stanje saobraćaja na naplatnim stanicama i obližnjim petljama na auto-putu.

Napominje se da je ovim konkursom obuhvaćen samo sistem video-nadzora, dok će sistem za merenje ukupnog i osovinskog opterećenja vozila u pokretu biti nabavljen kroz poseban konkurs.

Vrednost posla je 260 miliona dinara, a tender je otvoren do 29. decembra.

Možda Vam se svidi i