Nema popuštanja mera

Od strane Ozon
0 komentar

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je danas posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa da beležimo stabilniju situaciju i da je jednoglasno odlučeno da nema nikakvih popuštanja mera.

– Do ovog momenta vakcinisano više od 415.000 ljudi, uzuzetno je velika zainteresovanost građana i to je svetlost na kraju tunela o kojem pričamo – rekla je dr Kisić.

Dodala je i da se kao i posle svake vakcinacije prati učestalost svih neželjenih reakcija.

– U ovom momentu imali smo tri neželjene reakcije na oko 415.000, što je oko 0,7 na 100.000. Tri neželjene reakcije koje su teže po definiciji i zahtevaju hospitalizaciju, ali osobe nisu bili životno ugrožene. Jedan hematom, jedanoj zapaljenje limfnih čvorova i jedan blaži oblik alergijske reakcije. Brzo im je sanirano zdravstveno stanje i pušteni su kući – objasnila je dr Kisić. 

Od samog početka sprovođenja vakcinacije korisnici Gerontoloških centara bili su prioritet, a dr Kisić je rekla da je do ovog momenta oko 6.500 korisnika primilo vakcinu. 

– Imajući u vidu i značajan pad učestalosti oboljevanja korisnika i zaposlenih u gerontološkim centrima usvojena je preporuka da se svim korisnicima dozvole posete u strogo kontorlisanim uslovima i uz poštovanje svih mera – kazala je ona.

Dodala je i da se to odnosi na korisnike koji su kompletno vakcinisani, sa dve doze i da je potrebno da je od tada prošlo najmanje sedam dana.

Ukidanje PCR za ulazak iz Mađarske

– Razmatrali smo i takvu mogućnost i imajući u vidu zapažen trend porasta proteklih dana u ovom momentu se nismo odlučili za takvu meru – kazala je ona.

Ništa od navijača na Marakani

– Imajući u vidu da je takva epidemiološka situacija da nismo omogućili popuštanje bilo kakvih mera, ni takvu mogućnost nismo otvorili – to je odgovor doktorke na pitanje novinara da li se razmatralo pitanje prisustva publike na Marakani 18. februara, na utakmici između Crvene zvezde i Milana.

O novom soju u našoj zemlji

– Ovaj virus je prošle subote prvi put detektovan kod nas, nije ništa neobično. Ono što je bitno jeste da je vredno istraživanje, da se taj krug zatvorio, ali to je nešto što će nas očekivati, sve pratimo. Analize su pokazale i ako se radi o virusu koji je izmenjen te promene se ne odražavaju na sastav vakcina i njigovu efektivnost – istakla je ona.

Kolektivni imunitet

Dodala je i da učestalost obolevanja zavisi od imuniteta i poštovanja mera.

– Minimalni stepen kolektivnog imuniteta koji je dovoljan da nas štiti je oko 70 odsto, ali tu ne ulaze samo vakcinisani, nego i oni koji su stekli imunitet nakon preležane bolesti. Ne znamo dužinu imuniteta, ono što jeste činjenica jeste da veliki broj nas bude vakcinisan, da ne dozvolimo da se širi virus. 

– Prema sadašnjim procenama između 1.500.000 i 2.000.000 ljudi trebalo bi da bude vakcinisano da bi imali stepen kolektivnog imuniteta koji će da zaustavi epidemiju. To su procene, predivđanja – istakla je ona. 

Do kada će mere biti na snazi

– Ne možemo da pričamo o datumu, ne znamo kakva će da bude situacija, nadamo se i želimo da brojevi budu manji i jedva čekamo dan kada će da bude 0. Sada smo prešli u napad, imamo vakcinu u rukama i najzad je borba aktivna – naglasila je dr Kisić.

Izvor Kurir.rs

Možda Vam se svidi i