Dr Jandrić Kočić. Sve o vakcinaciji

Od strane Ozon
0 komentar

Trenutna epidemiološka situacija u Sremu još uvek se ocenjuje kao vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara mnogo niže nego one koje smo registrovane tokom novembra i decembra.

Diktorica Zavods za Javno zdravlje, Jasmina Jandrić Kočić, epidemiolog ZZJZ u Sremskoj Mitrovici, govori za Ozon Media o vakcinaciji.


Od prve doze vakcine do stvaranja antitela, (do stvaranja imuniteta), koliko je vremena potrebno da prodje?
Suština vakcinacije je prevariti imuni sistem, ubediti ga da je napadnut nakon čega se on brani stvaranjem antitela. Takozvani zaštitni titar antitela stvara se tek nakon druge doze vakcine i to dve do tri nedelje nakon davanja.

Šta se dešava u organizmu nakon primanja prve doze vakcine?

Kada se prvi put dobije vakcina, imuni sistem organizma je u stanju uzbune i počinje da pravi zaštitu, našu vojsku koja se bori protiv bolesti-antitela. Ova vojska svakim danom postaje sve brojnija, da bi desetog dana nakon vakcinacije bio toliki da može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje nivo antitela kreće značajno da raste i nakon tri nedelje dostiže značajan nivo. Drugom dozom vakcine se „učvrsti“ imuni odgovor

Kako se ponašati nakon prve doze vakcine?

Nakon dobijanja prve doze vakcine treba se ponašati uobičajeno. Vakcina nije instant rešenje, te se sve mere (fizička distanca, nošenje maske i dr) moraju i dalje sprovoditi, bez opuštanja. Da bi sačuvali imuni sistem koji za nas tada radi na stvaranju vojske (antitela), potrebno je voditi uredan život- hraniti se raznovrsno, obezbediti dovoljno kvalitetnog sna i izbegavati alkohol i opojne supstance.

Kada počinje proizvodnja antitela?

Nakon dobijanja prve doze vakcine antitela počinju da se stvaraju već krajem prve nedelje. Međutim, njihov nivo nije dovoljan, ali raste svakim danom, da bi desetog dana nakon vakcinacije bio toliki da može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje nivo antitela kreće značajno da raste i nakon tri nedelje dostiže značajan nivo.

Zašto se i kada dobija druga doza vakcine? (Revakcinacija)

U zavisnosti od proizvođača, druga doza vakcine se daje tri do četiri nedelje nakon prve. To je tzv buster, koji dodatno podigne nivo antitela i „učvrsti“ imunitet.

Da li se i kada može sa velikom verovatnoćom nakon vakcinacije može garantovati bezbednost?

Vakcine, kao ni lekovi, nisu 100% efikasni. Vakcine uopšte ne sprečavaju u svim slučajevima infekciju. Jednostavnije rečeno, vakcinacijom se izbegavaju teški klinički slučajevi bolesti.

Da li je moguće nakon vakcinacije  imati težu kliničku sliku bolesti?

I pored toga što u odnosu na prvu polovinu decembra 2020. godine oboleva znatno manji broj ljudi, virus je i dalje vrlo prisutan među nama. Zato se može desiti da se osoba koja primi vakcinu nalazi u inkubaciji, tj da se u momentu primanja vakcine dobro oseća i nema nikakvih simptoma bolesti, a već ѕa dan dva ispolji bolest koja je za to vreme „čučala“ u njemu. Obolevanje od COVD19 nakon primanja vakcine je slučajnost, koincidencija. Znak je da je bolest bila „brža“ od vakcine koja treba da stvori zaštitu. Prema dosadašnjim iskustvima i objavljenim radovima kolega iz zemlje i sveta, klinička slika kod tih osoba nije teža nego kod onih koji nisu primili vakcinu.

Da li je virus oslabio, s obzirom da se beleži manji broj prvih pregleda?

Virus nije oslabio, to je privid jer trenutno oboleva nešto manji broj ljudi, a samim tim je i manje osoba sa teškom formom bolesti kod kojih je potrebno bolesnika primiti u bolnicu.

Kada je reč o novom britanskom soju koronavirusa koji se navodno pojavio i u Srbiji, da li to možete da potvrdite? Ako jeste da li se brže širi i  lakše prenosi?

Prema dostupnim informacijama, detektovana je jedna obolela osoba kod koje je po povratku u zemlju detektovan novi, tzv „britanski“ soj virusa. Prema saznanjima kolega iz zapadne Evrope, obaj soj virusa se mnogo lakše prenosi, a kada se to desi, imamo i veći broj osoba teže obolelih osoba koje je potrebno lečiti u bolnici.

Da li vakcina štiti i od novog britanskog soja virusa Kovid?

Prema do sada poznatim podacima, vakcine štite i od novog soja virusa.

Prema podacima kojima raspolaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada na području Srema nije registrovan novi britanski soj.

You may also like