Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti.
Prema dostupnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, rak grlića materice je na četvrtom mestu po učestalosti obolevanja u Vojvodini. Svakog dana u pokrajini jedna žena oboli od tog tumora, a više od 100 u toku jedne godine izgubi bitku s opakom bolešću.
Institut za onkologiju Vojvodine godinama je među najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu po standardima koje primenjuje u lečenju karcinoma grlića materice, a odnedavno, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, ova ustanova jedina u Srbiji poseduje najsavremenije aplikatore za brahiterapiju.
Standardni protokol podrazumeva da se ginekološki tumori uglavnom leče kombinacijom spoljašnjeg zračenja i brahiterapije. Sa ovim aplikatorima skraćuje se vreme zračenja jer pacijentkinje više ne moraju da idu na spoljašnju zračnu terapiju, a moguće je ozračiti i udaljenije delove tumora.
Rak grlića materice sve više se javlja kod mladih žena i to u poslednjem stadijumu bolesti, a tada su i šanse za preživljavanje veoma male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine obeležava se od 18. do 24. januara, a osnovni cilj je podizanje svesti žena o toj bolesti i načinima prevencije.
Povodom Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice, zgrada Pokrajinske vlade biće tokom cele nedelje osvetljena plavo-zelenom bojom.

Možda Vam se svidi i