Na teritoriji cele Srbije danas i sutra će biti na snazi narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura, dok se od četvrtka 1. jula očekuje blago osveženje.

Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narandžasti meteoalarm znači da je „vreme opasno“.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, navodi se na sajtu RHMZ.

Poslednja dva dana juna u Srbiji će biti veoma toplo sa najvišom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni.

U četvrtak osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim do kraja perioda najviše  vrednosti uglavnom od 27 do 30 stepeni, uz promenljivu oblačnost i sporadičnu pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Vrednosti UV zračenja će tako biti „vrlo visoke“.

Biometeorološka prognoza za utorak i sredu pokazuje da će očekivane biometeorološke prilike izazvati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih.

Oprez se savetuje astmatičarima, srčanim i psihičkim bolesnicima. Razdražlјivost i neraspoloženje su moguće meteoropatske reakcije.

Zbog temperature vazduha znatno iznad proseka preporučuje se smanjenje telesnih aktivnosti, a zbog visoke vrednosti UV indeksa preduzimanje adekvatnih mera zaštite.

Izvor: danas.rs

You may also like