Moguće je uvođenje novih pravila: Razmatra se i trajno oduzimanje dozvole za ove prekršaje

Od strane Ozon
0 komentar

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da najviše stradalih u saobraćajnim nezgodama čine vozači i putnici u putničkim vozilima.

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju nepohodan je zbog novih izazova. Kako saznaju mediji, do kraja godine mogli bi da vozimo po drugačijim pravilima.

Agencija za bezbednost saobraćaja predložiće da u okviru izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja bude predviđeno i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene ponašanje, najavio je direktor te Agencije Duško Pešić.

Kao razlog, Pešić je naveo da je u Agenciji tokom osam godina bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali da su među njima bila i 32 vozača koja su do sada dva puta izgubila vozačku dozvolu.

Među onima koji su sakupili 18 kaznenih poena bilo je i 12 doktora nauka. I dalje najviše procentualno stradaju pešaci. Od početka godine stradalo je troje dece pešaka.

– Apelujemo na roditelje da povedu računa gde se to deca kreću jer broj nezgoda koji se pojavljuje sa decom postepeno i polako počinje da bude upozoravajući – naveo je Duško Pešić.

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja takođe upozoravaju da se mora nešto učiniti da ne bi i ove godine, u kojoj se manje vozi, imali isti broj žrtava kao prethodnih.

– Od početka godine 15 ljudi je poginulo zato što nije imalo vezan pojas – od toga, šest je poginulo prilikom prevrtanja. Vezivanje pojasa nije lični izbor. Mislite na vašu decu na vašu suprugu jer nevezivanjem pojasa ostavljate ih same – naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Da je zakon preko potreban, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja, govori i podatak da najviše stradalih u saobraćajnim nezgodama čine vozači i putnici u putničkim vozilima – oko 46 odsto, da četvrtinu svih poginulih u saobraćaju čine pešaci, dok je svaki deseti usmrćeni motociklista.

Izvor SrbijaDanas

Možda Vam se svidi i