Ministarstvo poljoprivrede: Rast izvoza kukuruza neće dovesti do mera zabrane ili uvođenja taksi

Od strane Ozon
0 komentar

Rast izvoza voća i žitarica se nastavlja, a posebno je velika tražnja za kukuruzom koga je u prethodnoj godini bilo u izobilju, pa su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima. Ipak u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je pojačana tražnja za kukuruzom, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Foto Ministarstvo poljoprivrede


Resorno ministarstvo beleži povećan izvoz i tražnju za našom najznačajnijom žitarico, ali ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice. Takođe neće biti uvedene dodatne takse na izvoz, navedeno je.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko osam miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha. U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6% veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4%.
Odličnom proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21 godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.
Prema raspoloživim podacima Uprave carina, u periodu od oktobra, kada počinje tržišna godina, do decembra, izvezeno je 1.330.237,08 tona kukuruza.
– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaganjima u poljoprivrednu infrastrukturu, a pre svega u sisteme za navodnjavanje, nastojaće da održi trend rasta proizvodnje. U toku je realizacija 49 projekata sistema za navodnjavanje širom Srbije – zaključuju iz Ministartsva.

Možda Vam se svidi i