Međunarodni dan sećanja na stradale Rome

Od strane Ozon
0 komentar

Međunarodni dan sećenja na stradale Rome u toku Drugog svetskog rata obeležava se širom Evrope. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007.godine. Na današnji dan, 1942. godine, Hajnrih Himler je izdao naredbu za sistematsko uništavanje Roma i upućivanje u koncentracione logore radi likvidacije. Stradalo je više od milion evropskih Roma.

Na današnji dan 1942. godine komandant zloglasnih SS jedinica, Hajnrih Himler, izdao je naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore. Taj dan je kasnije određe za Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Od 29. januara 1943. do 2. avgusta naredne godine u logoru Aušvic-Birkenau u Poljskoj i u podlogoru Cigojnerlager iz evropskih zemalja koje su bile pod nacističkom okupacijom zatočeno je 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 ubijeno.

Logori su i danas mesta i simboli stradanja u Drugom svetskom ratu. U Jugoslaviji su otvoreni ubrzo nakon okupacije aprila 1941. godine, a u njima su stradali uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, rekao je za Euronews Srbija Milovan Pisarri  iz Centra za primenjenu istoriju povodom  Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Jedan od takvih logora koji je ostao kao svedok davnog vremena nalazi se u srcu Beograda, na Autokomandi. Od avgusta do novembra 1941. godine kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma.

Tačnih podataka o broju žrtava nema, jer su nacisti prilikom povlačenja spalili gotovo kompletnu dokumentaciju. Svedočenja romskih žrtava takođe ima veoma malo, jer su gotovo svi bili nepismeni, a i kratko su se zadržavali u logoru, svega 3-4 dana, da bi nakon toga bili svi do jednog streljani.

Na teritoriji Mačve, nemci su u Zasavici, polovinom oktobra 1941. godine, na njivi Lazara Ljubičića, kraj Save, streljali 1.057 Jevreja i više od 90 Roma. Posle tog zločina, Lazar Ljubičić više nikada nije obrađivao tu njivu, već je na tom mestu zasadio jasenovu šumu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „РАВНОПРАВНО –  Лицем у лице –  Muj an muj“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i