Ljubitelji fudbala: Još uvek bez VAR-a u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Sezona pred nama okarakterisana je kao istorijska u domaćem fudbalu jer od ovog leta po prvi put bi na domaćim terenima trebalo da bude korišćena VAR tehonologija. Međutim, kako javlja Telegraf, male su šanse da ovaj sistem bude u funkciji od starta novog šampionata, pošto nisu ispunjene određene odredbe Pravilnika i licenciranju UEFA i FIFA.

Kako navodi isti izvor VAR bi trebalo da bude u upotrebi tek nakon 5. kola.

„Ono što je potrebno kako bi bi se dobilo „zeleno svetlo“ od strane UEFA i FIFA je da svi stadioni budu licencirani za VAR. Odnosno da na svakom stadionu u Superligi bude odigrana barem po jedna utakmica sa VAR sistemom u predsezoni. Na Marakani su nedavno prijateljski meč igrali Grafičar i Zadrugar, čime je ispunjen uslov za najveći srpski stadion, ali je problem što su utakmice do sada odigrane samo na četiri stadiona“, piše Telegraf.

„Takođe, potrebno je i da sve sudije budu licencirane za rad pod VAR tehnologijom, odnosno da završe kompletnu obuku. Sudije koje su na terenu, ali i oni u VAR sobi, moraju uz sve prethodne obuke da sude makar po dve utakmice sa VAR sistemom. Za sada su samo njih petorica ispunili taj kriterijum“.

Podrazumeva se i to da svi tehnički uslovi budu besprekorni (za to će biti zadužena televizija Arena sport), jer u slučaju najmanjeg problema sa vezama VAR ne bi bio od koristi.

Nemali problem predstavlja i to što je Sudijska komisija osvežila listu arbitara za predstojeću sezonu i svi tek treba da prođu osnovnu obuku. Dakle, za sada ne mogu da sude Superligu. Oni će biti korišćeni kao četvrte sudije, međutim do problema bi moglo da dolazi u slučaju povrede glavnog, kada bi četvrti morao na teren. U takvim slučajevima VAR bi morao da bude isključen.

Izvor: mozzartsport.com

You may also like