Lažne lutrije, nova internet prevara

Od strane Ozon
0 komentar

Sajber kriminalci koriste zastoje u poštanskim isporukama i organizuju onlajn prodaje paketa koji navodno nisu stigli do onih koji su ih poručili.

Usled stalnih zastoja u lancima nabavke i poštanskih usluga, prevaranti pokušavaju da iskoriste upravo ovu činjenicu kako bi krali novac i podatke o kreditnim karticama korisnika.

Prema najnovijem izveštaju kompanije „Kasperski” za drugi kvartal ove godine, prevaranti još od prošle godine koriste prekide u isporukama pošiljki kako bi ubedili korisnike da otvore takozvane „fišing” linkove. To je vrsta internet prevare u kojoj je u osnovi reč o krađi identiteta i podataka.

Ovaj trend ne samo da se nastavio u proteklom periodu već su i sajber kriminalci postali veštiji u lokalizaciji neželjene pošte. U izveštaju se navodi i da su korisnici dobijali brojne fakture na različitim jezicima u kojima se zahtevalo plaćanje za najrazličitije usluge – od troškova carine do troškova dostave.

– Ovakvi mejlovi su često odvodili žrtve na lažnu veb-stranicu. Tako rizikuju ne samo da izgube novac već i da prevarantima ostave podatke o bankovnoj kartici – upozorava ova kompanija. Sajber kriminalci su takođe otvarali veb-stranice koje su ljudima nudile priliku da kupe pakete koji navodno nisu došli do naručilaca. Ovakve stranice postavljene su tako da izgledaju kao lutrija. Korisnici nisu bili upoznati sa sadržajem paketa. Ponudu su, kako objašnjavaju stručnjaci, formirali na osnovu težine paketa. Oni koji bi „pobedili” na toj lažnoj lutriji nikada nisu dobijali paket, čak i pošto bi uplatili najbolju ponudu. Korisnici se upozoravaju i na još jedan novi trik prevaranata – neželjene poruke poslate preko aplikacije „Vocap”, u kojoj se od primalaca traži mala količina novca. Ove prevare uključivale su nekoliko različitih šema. U jednoj od njih od korisnika se tražilo da popune anketu i da proslede poruku svojim kontaktima kako bi dobili nagradu. U drugoj, korisnici su obaveštavani da su već osvojili veliku nagradu, a da sve što treba da urade kako bi je dobili jeste da uplate malu sumu novca, na šta su mnogi i naseli.

U „Kasperskom” ističu da, kao što je to i ranije bio slučaj, primećuju da napadači i dalje iskorišćavaju nove trendove i situacije kako bi varali korisnike. Bilo da je reč o sve većem broju korisnika različitih mesendžera ili o stalnim problemima u vezi sa isporukom pošte usred pandemije.

– Neželjena pošta i „fišing” su i dalje neki od najefikasnijih načina za pokretanje uspešnih napada jer se oslanjaju na ljudske emocije. Najbolje što korisnici mogu da urade jeste da budu oprezni kada je reč o bilo kakvoj neočekivanoj pošti i da budu posebno pažljivi kada nameravaju da otvore priloge ili linkove u mejlovima – izjavila je Tatjana Ščerbakova, glavni analitičar veb-sadržaja u kompaniji „Kasperski”.

Izvor: politika.rs

Možda Vam se svidi i