Laćarak: Udruženi prave igralište za decu. “Igrom pobedimo razlike”

Od strane Ozon
0 komentar

Kako bi obezbedili dodatni prostor za igru, udruženje “Dečiji svet” iz Sremske Mitrovice pokrenulo je inicijativu “Igrom pobedimo razlike”. Cilj je da se građani, mesna zajednica i lokalne firme udruže i naprave igralište u selu Laćarak.
Nedostatak prostora na otvorenom za igru je glavni problem u ovoj zajednici.
“Deca nemaju bezbedno mesto za provođenje vremena i previše vremena provode u kući i dvorištu, uz telefone i računare, a što utiče na smanjenje socijalizacije.
Ideja je da se napravi teren za košarku, postavi jedan koš, uredi fudbalski teren i ogradi celo igralište radi bezbednosti dece. Za najmlađe će biti napravljena drvena kućica sa toboganom, ljuljaškama, klackalicama i ograđenim prostorom za pesak i edukativna kućica sa slikama i bojama.
“Građani će biti uključeni u sve pripremne radnje, od izbora naziva igrališta do izbora svih rekvizita, kao i o svim segmentima izgradnje igrališta i celokupnog uređenja igrališta koristeći znanja i veštine članova zajednice (farbanje, postavka i slično)”.


Uloga Mesne zajednice će biti da na osnovu predloga građana obezbedi neophodne dozvole, kao i da angažuje javne službe da se prema propisima i bezbedno postave svi rekviziti i ograde, dok će biznis sektor biti pozvan da pomogne u opremi, materijalu ili finansijskim sredstvima i doprinese u izradi terena.
Želja za izgradnjom igrališta počela je kroz zajedničku inicijativu drugara koji su provodili najlepše dane detinjstva, baš na ovoj parceli. Nisu imali novo i lepo igralište, ali imaju prijateljstvo koje i danas traje. Uspeli smo želju da sprovedemo u projekat. Ideja je polako zainteresovala veliki broj stanovnika sela Laćarak. Priključila nam se Mesna zajednica Laćarak, javna preduzeća i kompanija Eaton. Zajedničkim radom ovih mladih ljudi iz Laćarka. stvaramo ‘Mesto u Srbiji’ namenjeno za dečju igru”. Nadamo se da ćemo dati pozitivan primer drugima da se uključe u ovu i slične akcije.
U narednom periodu planiramo da organizujemo sastanke sa građanima, pošaljemo dopise lokalnim firmama za donaciju i uključivanje svih društveno-odgovornih kompanija, oformimo komisiju za donošenje odluka građana u Mesnoj zajednici o nazivu igrališta, ali i da raspišemo likovni konkurs na temu: “Moje igralište iz mašte”.
Sem udruženja “Dečji svet”, u ovoj inicijativi uključena je i Mesna zajednica Laćarak, Organizacija “CRTA”, OŠ “Triva Vitasović” Lebarnik, javna preduzeća i kompanija Eaton.

Možda Vam se svidi i