KOVID PROPUSNICA Zbog čega država ne priznaje privatnike

Od strane Ozon
0 komentar

Za one koji nisu vakcinisani jedina opcija da dobiju kovid propusnicu jeste potvrda da su preležali koronu, negativan antigenski ili PCR test, odnosno test koji potvrđuje da imaju antitela. Testiranje je priznaje samo iz državnih, a ne i privatnih laboratorija.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da se Vlada Srbije odlučila da priznaje rezultate antigenskog, PCR testa i testa na antitela samo državnih laboratorija, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Navodi da državnih laboratorija ima dovoljno, da su elektronski povezane i mogu dobro da se prate.

– To je urađeno kako bi se izbegla mogućnost zloupotreba. Imali smo pre nekoliko meseci da su dve osobe privedene zbog pokušaja falsifikovanja, jer su izdale potvrdu da je neko vakcinisan, a nije. To je otkriveno jer postoji dobra elektronska kontrola ustanova u sistemu. Kako bi se izbegle malverzacije i da bismo mogli bolje da pratimo, odlučeno je da analize mogu da se rade samo u državnim laboratorijama – rekao je Đerlek.

Navodi da je u ovom trenutku tako, ali da to ne znači da se neće menjati Uredba i da se neće uključiti i privatne laboratorije.

Ima ljudi koji su skloni nedoličnom ponašanju i falsifikatima i to nas brine. Zato se kasnilo sa kovid propusnicama, koje lako mogu da se faksifikuju – rekao je on.

Ističe da se može razgovarati o kovid propusnicama za one koji su lečeni od kovida u privatnoj praksi. Da je razlika kada neko radi test i leči se, da se možda u prvi mah nije razmišljalo o tome što ne znači da se neće dopuniti Uredba.

– Test je mnogo lakše falsifikovati, nego otpusnu listu od 14 dana i lečenje – kaže Đerlek.

Podsetimo, kovid propusnice uvedene su 23. oktobra i na početku su bile obavezne za ulazak u ugostiteljske objekte posle 22 sata. Od ponedeljka, 8. novembra obavezne su posle 20 sati i to ne samo u ugostiteljskim objektima, već i u kockarnicama, kladionicama.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik