Kosovo i Albanija prihvataju izbjeglice iz Afganistana

Od strane Ozon
0 komentar

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su predsjednik SAD-a Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken zahtjev proslijedili preko američke ambasade u Prištini.

Albanija i Kosovo prihvatili su američki zahtjev za privremeno prihvatanje afganistanskih izbjeglica dok čekaju vize za ulazak u SAD.

U Tirani je premijer Edi Rama rekao da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražila od članice NATO-a Albanije da procijeni može li poslužiti kao tranzitna zemlja za brojne afganistanske izbjeglice čije je konačno odredište SAD.

“Nećemo reći ‘Ne’, ne samo zato što to traže naši veliki saveznici, već i zato što smo Albanija”, napisao je Rama na Facebooku.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani također je potvrdila da su, na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, na Kosovu u toku pripreme za prihvat afganistanskih izbjeglica.

Osmani je, kako navodi izvjestitelj RTS-a iz Prištine, saopćila da će građani Afganistana, u kojem su talibani preuzeli kontrolu i u nedjelju ušli u glavni grad Kabul, proći kroz sigurnosnu procjenu Sjedinjenih Američkih Država, a da će na Kosovu boraviti privremeno, “dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD”, prenosi Hina.

Privremeno utočište civilima

Vlada Kosova je odmah nakon zahtjeva SAD-a formirala radnu skupinu koja se bavi organizacijskim pitanjima zajedno s američkim partnerima, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da joj je američki ambasador na Kosovu Philip Cosnet 16. jula proslijedio zahtjev predsjednika SAD-a Joea Bidena i državnog sekretara Antonyja Blinkena da Kosovo omogući privremeno utočište afganistanskim civilima koji su sada na meti talibana kao lokalni djelatnici angažirani u radu s američkim snagama i zapadnim saveznicima.

Opravdavajući plan prijema afganistanslkih izbeglica Osmani je navela kako “niko ne zna bolje (od Kosovara) šta znači biti prognan i napustiti mjesto na kojem si odrastao i biti prisiljen bježati kako bi spasio živote”.

Izvor Aljazeera

Možda Vam se svidi i