Od 10.556 zatvorenika, koronavirus je potvrđen kod njih 90, što je 0,8 odsto od ukupnog broja, kao i kod 107 zaposlenih u zatvorima, što je 2,5 odsto od ukupno 4.195 zaposlenih, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović a saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Popović je dodala da je od ukupno 29 zavoda u Srbiji, infekcija koronavirusom potvrđena u osam.

„U proteklih 15 dana pojavilo se samo nekoliko sporadičnih slučajeva što znači da je u celom sistemu pao broj zaraženih korona virusom“, rekla je ministarka Popović nakon obilaska Okružnog zatvora, koji je najveća pritvorska jedinica na Balkanu.

Upravnik Specijalne zatvorske bolnice Dragoljub Paunović precizirao je da je u bolnici pet lica pozitivno na virus, da su imali blagu kliničku sliku i da je njihovo lečenje pri kraju.

Ministarka je naglasila da će Ministarstvo pravde nastaviti da čini sve da poboljša uslove boravka licima lišenih slobode, o čemu, kako je navela, „svedoče i brojna ulaganja u izgradnju novih paviljona u Zabeli, Sremskoj Mitrovici, OZ u Leskovcu kao i novog modernog zatvora u Pančevu“.

Ministarka je podsetila da je od ukupno 12 blokova Okružnog zatvora adaptirano i rekonstruisano devet i naglasila da je plan da tokom godine počne rekonstrukcija dva bloka za pritvor, kao i da u martu bude završena izgradnja nove prijavnice.

Izvor Insajder

Možda Vam se svidi i