Koliko će nas koštati gorivo do mora?

Od strane Ozon
0 komentar

Počela je sezona godišnjih odmora i putovanja na more i mnogi su je jedva dočekali posle prošlogodišnjeg karantina.

A sa početkom sezone, cena goriva je jedna od bitnijih stavki prilikom planiranja letnjeg budžeta.

Vozačima se uglavnom savetuje da na duži put krenu sa punim rezervoarom, ali kako se cene benzina u okolnim zemljama razlikuju, nije loše znati kako da “tempirate” posete benzinskim pumpama.

Najskuplji benzin u regionu je u Grčkoj, gde litar bezolovnog benzina košta 1,62 evra, a najjeftinije je u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj – 1,02, odnosno 1,04 evra. Srbija se na obe liste nalazi pri vrhu, a razlika među zemljama, dakle, ide i po 70 dinara po litri.

Bezolovni benzin najskuplji je u Grčkoj, jednoj od omiljenih letnjih destinacija srpskih turista. Litar goriva na grčkim pumpama košta 1,62 evra, a posmatrajući region, na drugom mestu nalazi se Hrvatska, sa 1,40 evra po litru. Već na trećem mestu po visini cene nalazi se Srbija, gde litar bezolovnog benzina košta 1,31 evra.

Najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini, za 1,02 evra po litru, a odmah zatim sledi Bugarska sa 1,04 evra, piše Blic.

Dizel gorivo najskuplje je kod komšija u Hrvatskoj i košta 1,36 evra po litru, a već na drugom mestu nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,35 evra. I najjeftiniji evrodizel u regionu toči se u Bosni i Hercegovini, za 97 evrocenti po litru, a odmah zatim sledi Severna Makedonija sa 99 evrocenti.

Tako će vozač za pun rezervoar bezolovnog benzina, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 65,6 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 51 evro, a u Severnoj Makedoniji 55,5 evra, što znači da se ušteda po jednom “tankovanju” kreće od 1.200 do 1.800 dinara.

Ako na putu do mora u proseku pređe 600 kilometara, uz prosečnu potrošnju (u zavisnosti od vozila, uslova i stila vožnje) od 5 litara goriva na 100 kilometara, ušteda za srpske vozače koji sipaju benzin u BiH bila bi oko 1.000 dinara, a ako njihovo vozilo troši dizel skoro 1.400 dinara. Ako sipaju benzin u Severnoj Makedoniji uštedeće oko 700 dinara, dok će dizelaši uštedeti skoro duplo više – oko 1.300 dinara.

“Krive” akcize

Cene goriva u regionu su prilično ujednačene, a ključnu razliku u maloprodajnoj ceni goriva na pumpama prave države svojim politikama akciznog oporezivanja, koje nisu jednake i na šta svaka država ima pravo.

Ipak, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ističu da je cena goriva podložna stalnim promenama, jer u najvećoj meri zavisi od cene sirove nafte na berzama. Očekuje se da bi cena nafte do kraja 2021. mogla da bude od 75 do 80 dolara po barelu, na šta će najviše uticati odnos ponude i potražnje, odnosno otvaranje ekonomija nakon poboljšanja epidemiološke situacije.

Izvor: vesti-online.com

Možda Vam se svidi i