Ko prelazi na ONLAJN, a ko na KOMBINOVANI model?

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemiološka situacija u Srbije sve je ozbiljnija, što bi moglo da uslovi prelazak na kombinovani ili onlajn model pojedinih odeljenja i škola u Srbiji. Koji će to đaci preći na neki od ova dva modela od ponedeljka, saopštiće MInistarstvo prosvete danas oko podneva, kako bi i đaci i roditelji mogli da se pripreme na nove okolnosti.

Za samo deset dana od početka školske godine, prema poslednjim podacima iz Ministarstarstva prosvete 379 odeljenja u Srbiji se nalazi na onlajn nastavi.

Kako je Ministarstvo prosvete ranije najavilo odluka o prelasku iz jedne zone u drugu, odnosno promeni načina obavljanja nastave, mora da bude saopštena đacima i roditeljima najkasnije u petak u podne, a važiće od narednog ponedeljka, da bi svi mogli da se pripreme.

Sam proces analize traje od utorka do četvrtka, kada se na osnovu dostavljenih podataka analizira celokupna situacija a zatim se u petak tačno u podne, roditeljim a saopštava odluka po kom modelu njihova deca idu naredne nedelje u školu.

Da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni zavisi od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Da li će opština ili grad, odnosno škole u njima, biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni, odnosno koji će se model nastave primenjivati, zavisiće pre svega od dva osnovna pokazatelja: broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana (koji primenjuje i evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ECDC), kao i procenta pozitivnih testova u poslednje dve nedelje.

Na osnovu broja zaraženih oni će biti podeljeni u zelenu zonu sa najnižim rizikom (ispod 50 zaraženih na 100.000), zelenu sa manjim rizikom (50-150 na 100.000), žutu sa umerenim rizikom (150-300 na 100.000), crvenu sa većim rizikom (300-600 na 100.000) i crvenu sa izuzetno visokim rizikom (preko 600 na 100.000).

Možda Vam se svidi i