Kada je dečaku od ŠEST godina želja da i on bude VOLONTER onda je sve moguće

Od strane Ozon
0 komentar

Mnoge porodice zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja bile su razdvojene, kontakti su smanjeni i mnogim starijim osobama pomoć je bila potrebana.

To je shvatio i dečak od šest godina i odlučio da postane volonter.

Sada sedmogodušnji Marko Pacula iz Sremske Mitrovice ima iskustva sa volonterskim radom, uz mamu i tatu. Želja mu je da kada krene u drugi osnovne i on bude među mladim volenterima grada. 

Sve je počelo tako što sam komšiji otišao po neke stvari koje su mu trebale iz pridavnice, a onda sam odlučio da svima iz kraja pomognem, pa sam zamolio tatu i mamu da mi oštampaju na papiru, da pomažem starijim osobama i broj telefona. Tata je prvo mislio da je to šala i napravio mi više tih oglasa i ja sam to ubacivao u poštu.

Roditelji kažu da su sve ideje od samog početka, kako su mislili, dečijeg angažovanja, isključivo njegove, a oni mu pružaju svu podršku koliko je to moguće.

  • Kada je ispisao te letke, stvarno smo pomislili da je to divno ali da je i šala. Odradili smo, bez da smo i pomislili da će se naš fiksni telefon usijati. Počeli su da se javljaju stariji građani sa realnim problemima, koje nismo mogli da ispunimo. Kao što je odlazak u banku i slično. Ali sve ostalo Marko je rado prihvatao: odlazak u prodavnicu, kupovinu sredstva za dezinfekciju, časopisa… rado se odazivao da pomogne svima.

Ovaj njegov zadatak koji je sam sebi postavio, nije uticao na školu,  petice ne izostaju. Ali je svoj volonterizam proširio i na pomoć putem interneta, redovno je na  stranici „Budi humanitarac“ i sa maminog telefona i onda tražim načina da pomognem deci- kaže Marko 

Nedavno je animirao drugare iz škole da prikupe pomoć za dva dečaka iz grada.

Volontiranje podržava najplemenitije vrednosti u čoveku: pacifizam, slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude, a pre svega humanost.  Ovaj mali dečak pokazao je svoju  individualnost, i ono što je danas najvažnije – humanost.

Deca koja učestvuju u volonterskim akcijama brže se razvijaju emotivno, socijalno i intelektualno. Uz pomoć roditelja koji neguju humanost ovakve dece, deca rano otkriju, ostvare i razviju svoje potencijale.

You may also like