Kad će biti mali raspust i koje su opcije za zimski raspust

Od strane Ozon
0 komentar

Umesto četiri praznična dana od 11. do 15. novembra, đaci u Srbiji po svemu sudeći, odmaraće se celu sedmicu.
Mini-raspust koji nije bio u planu po školskom kalendaru, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije moguć, trebalo bi da počne 8. novembra i završi se 15. novembra.

O ovoj mogućnosti razgovaralo se juče na sastanku Tima za škole i epidemiologa, a konačna odluka biće doneta na sednici Kriznog štaba.

Takođe, jedna od opcija je i da se pomeri zimski raspust, koji je ove godine planiran za 31. decembar, pa bi počeo već sredinom decembra.„Sve opcije su u igri, a odluke donosi Krizni štab. Tim za škole nema tu nadležnost i on odlučuje o načinu sprovođenja nastave na sedmičnom nivou“, kažu u Ministarstvu prosvete.Dr Predrag Kon, član Kriznog štaba koji je juče bio na sastanku Tima za škole, kazao je da je novembarski raspust u razmatranju, ali da ništa nije odlučeno.„Sve tek treba da se raspravi na Kriznom štabu, a sastanak očekujemo sledeće nedelje“, istakao je Kon.

On je naglasio da je razgovarao sa ministrima prosvete i zdravlja Brankom Ružićem i Zlatiborom Lončarom, te da su se saglasili da bez striktnijih mera u celoj populaciji nema efekta.

Tek u tom trenutku ima smisla zatvarati i škole“, naglasio je Kon, prenosi Blic.

Epidemiolog je istakao da bi model nastave sledeće nedelje trebalo da bude sproveden kao i do sada – zavisno od epidemiološke situacije.„Tim za škole preporučio je da se što duže održi neposredna nastava, a ta preporuka biće upućena Kriznom štabu“, kažu u Ministarstvu prosvete.

I epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da je na ranijim sastancima bilo reči o malom raspustu u vreme praznika.„Predlozi su da to bude jedna cela nedelja, i pre i posle praznika imamo vikend, ukupno, to je skoro 9 dana. Kada će tačno biti, tek treba da vidimo, jer moramo da poštujemo i ono što će reći prosvetni radnici, sindikati i roditelji“, naveo je Tiodorović.

On je istakao da, ipak, postoji dogovor da se škola očuva, jer deca najviše gube ako su isključivo na onlajn nastavi.

Možda Vam se svidi i