Junetina otišla na 800 dinara, raste i cena piletine

Od strane Ozon
0 komentar

Cene svinjskog i pilećeg mesa skočile su za petinu u srpskim trgovinama pre svega zbog deficita svinja i živine u farmama, a izvesno poskupljenje sada beleži i juneće meso.

Dok se prognozira da bi cene svinjetine i junetine na ovom nivou mogle da ostanu do kraja godine, živinari upozoravaju da je piletina tek sada u rangu cene koštanja.

Od 500 dinara krajem jula, preko 600 početkom prošlog meseca, svinjski file u trgovinama sada ima cenu i do svih 770 dinara kilogram. Poskupljenje živih svinja, ali i njihov trenutni deficit na tržištu, razlozi su za skok ove vrste mesa.

– Do pre par meseci cena živih svinja je bila 135, da bi se sada ustalila na 160 dinara kilogram za bekon klasu, svinje od 110 do 120 kilograma težine. Cena tovljenika je od početka godine bila niska, tako da smo svedoci da su mnogi proizvođači odustali od gajenja. Tokom leta, međutim, počeli su da rade turistički i ugostiteljski objekti, krenula su slavlja i putovanja, što je povećalo tražnju. Pri tome, mnogi proizvođači ostavljaju tovljenike za zimu za posečenje, tako da praktično imamo nestašicu svinjskog mesa – objašnjava razloge poskupljenja svinjskog mesa za “Blic” doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Značajno poskupljenje beleži i pileće meso koje se, recimo, u maju u trgovinama prodavalo od 149 do 169, da bi sada imalo cenu od 229 dinara kilogram. Reč je o piletini u trupu, dok se pojedini delovi pileta prodaju od 450 do 600 dinara kilogram.

– Cena celog pileta u odnosu na cenu koštanja je potcenjena punih godinu i po dana u odnosu na sve druge vrste mesa i žrtva je strategije trgovina da piletinu prodaju po damping cenama, kako bi zaradili na drugim maržama – smatra Rade Škorić, predsednik Udruženja Srbije za živinarstvo, dodajući da živinari još od marta upozoravaju na skok cene sirovina za ishranu, soje, kukuruza i suncokreta, od 50 do čak 90 odsto, što je neminovno vodilo poskupljenju piletine.

Izvor: blic.rs

Možda Vam se svidi i