Još nedelju dana za prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka

Od strane Ozon
0 komentar

Kandidati koji žele da dobrovoljno odsluže vojni rok pod oružjem, imaju mogućost da se u narednih nedelju dana prijave, kako bi u stroj Vojske Srbije stali još tokom decembra ove godine.

Osim u centrima Ministarstva odbrane, dobrovoljci se, od skoro, mogu prijavljivati i preko portala eUprave i na šalterima „Pošte Srbije“.

Potpukovnik Zoran Filipović iz Ministarstva odbrane rekao je za RTS da su povećana novčana primanja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i da je prijava pojednostavljena.

Prema njegovim rečima, do sada su za šest meseci dobrovoljnog služenja vojnici primali oko 125.000 dinara, a od sada će oko (kumulativno) 208.000. Takođe, dodaje, ispravljen je paradoks da su slušaoci kursa za rezervne oficire imali manja primanja od vojnika. Oni će od sada kumulativno dobijati 226.000 dinara. 

Kada je reč o proceduri primanja u profesionalnu vojsku, potpukovnik Filipović naveo je da je ideja da svi vojnici već tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka obave neophodne procedure za prijem u profesionalnu službu. „Dovoljan je jedan lekarski pregled, čim je sposoban za dobrovoljno sposoban je za prijem u profesionalnu službu. Bezbednosne i fizičke provere se vrše tokom dobrovoljnog služenja“, dodao je potpukovnik. 

Prema njegovim rečima, služenje vojnog roka traje šest meseci i vrši se u jednoj od tri kasarne u Somboru, Leskovcu i Valjevu. Nakon toga, upućuju se u centre za specijalističke obuke, među kojima su oni u Batajnici, Nišu, Kruševcu i Požarevcu. Posle tri meseca obuke u tim centrima, počinje kolektivna obuka za profesionalnu službu.

Možda Vam se svidi i