Iako više nije među nama, Mitrovčanin kojeg su istakli mnogi naši čitaoci

Od strane Ozon
2 komentari

Za njega su mnogi govorili da je poslednji beogradski „boem“. Sebe je često nazivao „poluboemom“, jer je ipak imao porodicu i karijeru.

Iako više nije među nama, Mitrovčanin kojeg su u ovom smislu istakli mnogi naši čitaoci je glumac Petar Kralj.

Аутор: Vitriden – Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11054120

Ove godine je deset godina kako je preminuo glumac Petar Kralj. Preminuo je 10. novembra 2011. godine.

Rođen je se 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji,  Pjedno vreme i di­rek­tor Mi­tro­vač­ke gim­na­zi­je, poreklom sa Banije i majke Stanislave, profesorke geografije poljsko-ukrajinskog porekla. Početkom Drugog svetskog rata preselili su se prvo u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gde Petar provodi detinjstvo.

Tada dečak, Petar Kralj detinjstvo je proveo u ulici Šećer sokak. Odatle je odlazio u školu, družio se i živeo sa svojom porodicom.

Glu­mač­ki po­če­ci Pe­tra Kra­lja, ve­zu­ju se za srem­sko­mi­tro­vač­ko pro­fe­si­o­nal­no po­zo­ri­šte. Nagradu Do­bri­čin pr­sten Petar Kralj dobio je 1996. godine, nagradu koja je nazvana po Do­bri­ci Mi­lu­ti­no­vi­ću. Prve korake u svetu glume Petar Kralj je napravio u sezoni 1952/53 u Srem­skom na­rod­nom po­zo­ri­štu, danas pozorište „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici.
Glumio je sa jedanaest godina u predstavi „Se­o­ska uči­te­lji­ca Sve­to­li­ka Ran­ko­vi­ća“.

U Novom Sadu 1960. godine završava Gimnaziju. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Član Ateljea 212 bio je punih deset godina, od 1968. do 1979., kada je prešao u slobodne umetnike. Uglavnom je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Bio je oženjen bivšom balerinom Sonjom Divac, a u prvom braku sa glumicom Ljiljanom Gazdić mu se 1973. godine rodila kćerka Milica, koja je danas uspešan reditelj.

Petar Kralj je od 1960 do 2010. godine snimio 325 formi filmova, od dugometražnih do kratkih.

Wikipedia Petar Kralj

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura je neograničena- Osnaživanje Mitrovačke umetničke scene” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Branislav Miokovic 11.12.2021. - 2:59 pm

U kuci koju ste pokzali nije odrastao Pera Kralj nego ja, Branislav Miokovic, Pera je odrastao u susednoj kuci.

Ozon 12.12.2021. - 9:52 am

Slika u tekstu

Komentari su zatvoreni.