Frilenserima umanjen porez i sledeće godine

Od strane Ozon
0 komentar

Trenutni uslovi oporezivanja za frilensere važiće i sledeće godine. Ovo je jutros radnicima na internetu ponudila Vlada Srbije, posle njihovog zahteva da prema sadašnjoj računici poreze plaćaju još dve godine.

U udruženju su napomenuli da je bilo „od izuzetne važnosti da u novom zakonu koji sa primenom počinje 1. januara stoje isti uslovi“.

„Vlada će na narednoj sednici u četvrtak predložiti amandman koji produžava važenje postojećih uslova na narednu godinu. Očekuje se da nove izmene Zakona o porezu na dohodak građana budu usvojene u Skupštini sledeće nedelje“, navode u Udruženju radnika na internetu nakon sastanka u Vladi. 

Napominju da će se članstvo večeras na sastanku u 20 časova na platformi Discord izjašnjavati o ovom rešenju. „Smatramo da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi, uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju preko 50 odsto zarade“, saopštilo je udruženje prošle nedelje, uz napomenu da su mnogi frilenseri izgubili poslove, da su im se prihodi značajno smanjili, dok je konkurencija sve veća u uslovima pandemije.

Prema trenutnoj računici, od aprila kada je izmenjen Zakon o porezu na dohodak oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza, oni koji zarađuju oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, što bi bilo oko 15.300 dinara. Oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava šalje rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Možda Vam se svidi i