Filip Višnjić: FILIPU GLASOM U ČAST

Od strane Ozon
0 komentar

Na praznik Duhovi, hor „PoliFonika“ je organizovano posetio Višnjićevo, selo u kojem je 20 godina živeo srpski pesnik Filip Višnjić i na čijem groblju je „Homer srpske epske književnosti“ i sahranjen.

„Hor su dočekali predstavnici opštine Šid, na čelu sa gospodinom Nikolom Beševićem koji je preneo pozdrave i uručio poklon dirigentu hora „PoliFonika“ od predsednika opštine, gospodina Zorana Semenovića.

Hor je dočekala i gospođa Gordana Škorić, u ime udruženja žena „Filip Višnjić“ i predsednik MZ. Višnjićevo, gospodin Radivoj Veteha.

To je bio početak realizacije programa „Filipu glasom u čast i na poklonjenje“
Pevači, zajedno sa dirigentkinjom Jovankom Ivanić, najpre su posetili grob slavnog pesnika, gde su položili cveće i , uz plamen sveća, pesmom odali počast guslaru.

Hor su dočekali predstavnici opštine Šid na čelu sa gospodinom Nikolom Beševićem koji je preneo pozdrve i uručio poklon dirigentu hora „Poliginka“ od predsednika oštine gospodina Zorana Semenovića. Sremska televizija je na opte zadovoljstvo prisutnih zabeležila kuturni dogođaj.

Zatim su nastavili put do strogog prirodnog rezervata „Stara Vrtičina 51“. Šumom i rezervatom upravlja JP. Vojvodinašume, ŠG Sremska Mitrovica i ŠU Višnjićevo. Tu su došli do Filipovog hrasta, najsnažnijeg i najlepšeg hrasta od 400 leta, hrasta pod kojim je često boravio i pevao Srpski Homer prilikom svojih putovanja iz Bosne u Srem. Baš na tom mestu je i hor zapevao i na trenutak prekinuo neverovatan šumski mir.


Sledeći zadatak, koji je pred sebe postavio hor „Polifonika“ i, po rečima prisutnih, uspešno realizovao, jeste kraći koncertni nastup u prostorijama etno-muzeja „Filip Višnjić“. Tom prilikom „PoliFonika“ je otpevala pesme Vostani Serbije, Carice moja preblagaja, Čini ne čini, Što se bore misli moje i Čini mi se da je Srbija.
U okviru programa predstavio se i glumac iz škole „Filip Višnjić“, mladi Rajko Marković, koji je izveo monolog o Petru poslednjem Grčanskom kovaču koji je sve poslove završio samo nije stigao da potkuje gorskog jelena a hteo je i to za džabe, po tekstu inž. Zorana Đorđevića.


Nakon koncerta, koji je realizovan u prepunoj sali etno-muzeja, pevači su pogledali etno postavku čiji je cilj da sačuva srpskog pesnika od zaborava. Žene iz udruženja „Filip Višnjić“ sa ponosom održavaju i predstavljaju ovu etno postavku. (slika4)uz pomoć i podršku opštine Šid.
Dalji tok posete Višnjićevu je bio posvećen crkvi, tj. obeležavanju Silaska Svetog Duha na Apostole, praznik koji predstavlja rođendan hrišćanske Crkve. U crkvi, koja je još uvek u izgradnji, hor je izveo nekoliko duhovnih pesma, po blagoslovu lokalnog sveštenika, O. Nikole Probojčića i uz prisustvo sremskomitrovačkog sveštenika O. Dejana Cvijetinovića.
Nakon duhovne hrane, hor „Polifonika“ imao je zadovoljstvo da se provoza katamaranom po reci Bosut i sluša interesantne priče domaćina Lazara Marjanovića, nakon čega je usledio i zajednički ručak u organizaciji inž. Zorana Đorđevića JP. Vojvodinašume i predivnih domaćina. Tajne jedinstvene Grčanske kuhinje predstavio je meštanin Petar Stanković Buca.

Udruženje Bingo

Možda Vam se svidi i