ODRŽAN OKRUGLI STO – POVERENJE U INSTITUCIJE – KOME PRIJAVITI NASILJE?

Od strane Ozon
0 komentar

Gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica, Svetlana Milovanović,  danas je zajedno sa Pokrajinskim zaštitnikom građana  – ombudsmanom, profesorom dr Zoranom Pavlovićem bila domaćin okruglog stola pod nazivom “Poverenje u institucije” koji se održao u Gradskoj kući. 

Skup je organizovan s ciljem celovitog sagledavanja problema, potreba i sačinjavanja zajedničkih zaključaka i predloga za unapređenje i adekvatnu zaštitu ljudskih prava i prava deteta.

Jedna od uloga institucije na čijem sam čelu– rekao je danas prof dr Pavlović, jeste da skrene pažnju javnosti, i da deluje prevetivno, kako bi do cilja došli na što brži i bezbokniji način.

Pavlović je istakao da bez saradnje predstavnika sredstava javnog informisanja, profesionalaca i organizacija civilnog društva neće biti rezultata.

       

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović rekao je da je osnovna ideja da se opštoj i stručnoj javnosti ukaže na činjenicu da u našem društvu postoji nulta tolerancija na nasilje, ali da svi građani, svi potencijonalni oštećeni, sve žrve, budu sugurni da će od strane nadležnih organa dobiti podršku i pomoć.

  • Tema današnjeg okruglog stola koji organizujemo na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica je veoma široka i teška tako da ćemo ovaj okrugli sto posvetiti zaista toj borbi protiv nasilja, odnosno, da sa jedne strane pokušamo da edukujemo sve naše sugradjane da nasilje prijave kao i to da nasilje postoji u različitim oblicima. Fizičko nasilje nije jedino koje se smatra nasiljem, mislim da je to prvi korak koji treba da uradimo kako bi negovali stanovništvo, dok sa druge strane moramo vratiti veru u institucije. Moj apel jeste da se nasilje prijavi, bez obzira u kom je obliku, treba ga prijaviti da pokušamo zajedničkim radom da ga sprečimo. Imam utisak, da se žargonski izrazim gasimo požar kada se to već desi, kada o tome čitamo u medijima. Hajde da vidimo na ovom okruglom stolu šta to mi kao država, državne institucije možemo da uradimo da bi sprečili bilo koju od ovih vrsta nasilja. To je naš današnji cilj na okruglom stolu i ja se nadam da ćemo uspeti da postignemo taj cilj i zahvalila bih se profesoru doktoru Zoranu Pavloviću, Pokrajinskom ombudsmanu i njegovoj ekipi što su baš u Sremskoj Mitrovici organizovali okrugli sto, rekla je Svetlana Milovanović.

Gradonačelnica Milovanović, je najavila da će na skupu, koji ombudsman planira da organizuje na jesen, zaključci sa održanig okruglog stola  biti sumirani, a biće donete i preporuke i predlozi čija bi realizacija doprinela  jačanju poverenja u institucije, efikasnijoj koordinaciji i saradnji relevantnih aktera, s ciljem zaštite i unapređenja ljudskih prava.

Učesnici Okruglog stola pored gradonačelnice i obudsmana:

  • Predstavnik PU Sremska Mitrovica, Branislav Stevanić
  • Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici , viši tužilački saradnik.,Bojana Stojić,
  • Viši sud u Sremskoj Mitrovici, Goran Gnjidić, sudija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici
  • Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici,dr Nenad Golubović spec. pedijatrije,
  • Centar za socijalni rad „Sava“ Sremska Mitrovica, Slađana Carević, dipl. psiholog,
  • Viktimološko društvo Srbije, Sanja Ćopić, predsednica Upravnog odbora 

 

Možda Vam se svidi i