Epidemiolozi: Letnji period pokazao da smo se opustili

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je od početka epidemije testirano 4.755.787‬ uzoraka, registrovana su 726.454 slučaja zaraze koronavirusom, a kovid 19 odneo je 7.143 života. Stopa smrtnosti je 0,98 odsto, objavljeno je na sajtu covid19.rs. Na bolničkom lečenju su 703 pacijenta.

U protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod 752 osobe, od testirana 10.663 uzorka. Od posledica, preminulo je još četvoro. Broj pacijenata u kovid bolnicama narastao je na 703, a na respiratoru je njih 15.

Rast broja novozaraženih za epidemiologe nije iznenađenje u vreme povratka velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija.

I nastaviće, kažu, da raste, a jedina zaštita i dalje je poštovanje mera i vakcinacija.

Vakcinacija je, navode, i uslov da početak školske godine đaci dočekaju u klupama.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih. 

Većina zemalja beleži rast broja zaraženih, a sve više evropskih zemalja uvodi neophodne zdravstvene potvrde koje će biti potrebne za većinu društvenih aktivnost. Zelene propusnice već se primenjuju u Francuskoj.

U okruženju najveći broj novozaraženih – po više od dve stotine – imaju Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Rumunija prijavljuje 181 novi slučaj zaraze, Bugarska 156, a Severna Makedonija 143. Slovenija i Hrvatska imaju manje od 50 novozaraženih, a Slovenija jedina nema preminulih od kovida u protekla 24 sata.

Izvor: rts.rs

You may also like