Upravni Odbor Advokatske komore Srbija (AKS) doneo je odluku o dvodnevnoj obustavi rada svih advokata u Srbiji iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim.

Prema ovoj odluci, advokati neće raditi u sredu 20. oktobra i četvrtak 21. oktobra, što će dovesti do odlaganja suđenja i drugih postupaka.

Na sednici UO AKS koja je još u toku biće odlučeno i da li će i kada biti zakazana konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.

Takođe, treba da se odluči o datumu za sednicu skupštine AKS.

Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

Izvor: rtv.rs

Foto: aks.org.rs

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Nadja 21.10.2021. - 11:54 am

Da li ce raditi sudski tumaci, posto mi treba Jasna FIlipovic Bojic, a ne bih da cekam do ponedeljka.

Komentari su zatvoreni.