Dualno obrazovanje u Sremskom okrugu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas u poseti Sremskoj Mitrovici bila je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić. Tema posete bila je dualno obrazovanje u Sremskom okrugu, na sastanku su prisustvovali svi direktori srednjih škola u Sremskom okrugu.

”Grad Sremska Mitrovica odnosno srednje škole u našem gradu su u sistemu dualnog obrazovanja a od prvog dana otkako je uveden u našu državu. Od naših 5 srednjih škola koje postoje na teritoriji grada, 3 škole su u sistemu dualnog obrazovanja. To su škole Nikola Tesla, srednja tehnička škola, Prehrambeno šumarska i hemijska škola i Ekonomska škola 9. Maj. Značaj dualnog obrazovanja ne treba posebno isticati, vidimo koliki je značaj, naš grad se poslednjih godina zaista bitno razvija, u našem gradu imamo oko 20 domaćih i stranih investitora, zainteresovani su ovde da rade i ostvaruju prihode, na taj način je smanjena stopa nezaposlenosti na nešto niže od 4%. Sa druge strane pojavio se problem u kadru, prethodni sistem obrazovanja nije mogao da isprati ali zato ovaj novi jeste. U dualnom obrazovanju je naša prilika da uskladimo školske smerove i privredu u našem gradu. Uz obostrano zadovoljstvo i privrednika komi će dobiti i stručni kadar ali i naših učenika koji završavaju srednju školu, lakše i brže će doći do samog posla. Ovaj sistem ne obuhvata samo teorijsko učenje nego i praksu u određenim preduzećima, naša deca koja pohađaju dualne smerove, imaju zaista i teorijsko i praktično znanje. Na današnjem sastanku ćemo razmeniti mišljenja, nedoumice i poteškoće.” rekla je gradonačelnica.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja istakla je važnost dualnog obrazovanja.

„Za četiri godine imamo 10.000 učenika koji su se dobrovoljno opredelili za ovaj model, imamo oko 900 kompanija koje su u procesu akreditacije i preko 120 škola. Ako govorimo o jednom modelu koji donosi ono što je potrebno za 21 vek a to je razvijenost komeptencije odnosno sublimacija znanja, veština, sposobnosti i stavova da bi mladi ljudi bili odmah zapošljavani nakon željenog nivoa školovanja, to govori o tome da su svi mladi iz ovog regiona i Sremskog okruga prepoznali ovaj model realizacije rada. Sremska Mitrovica je domaćin čitavog Sremskog okruga, za nas je jako bitno da u velikim gradovima okupljamo, da svima damo značaj i da sa svima porazgovaramo šta je to što možemo da unapredimo. Važno je da dualno obrazovanje bude razvijeno kako u Mitrovici, tako i u Irigu, Pećincima, Šidu; Indjiji, Staroj Pazovi i tako dalje. Svima će biti ponuđeni isti uslovi.“ rekla je u jednom delu pomoćnik ministra Grujić.

Možda Vam se svidi i