„Državna matura neće biti uvedena ni 2022. godine“

Od strane Ozon
0 komentar

Državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama, navodi ministar Branko Ružić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je u intervjuu za „Novosti“ da ministarstvo sagledava i dogovara o svim aspektima ove promene.

„Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera“, rekao je Ružić. 

On je dodao da je formirana i radna grupa koja će pratiti sve faze državne mature. 

„Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022“, navodi ministar Ružić.

Izvor: b92.net


Možda Vam se svidi i