Državljani Srbije zarobljeni na Zanzibaru, građani da se informišu pre puta

Od strane Ozon
0 komentar

Nekoliko stotina srpskih turista zarobljeno je na Zanzibaru, izjavio je za TV K1 direktor YUTA Aleksandar Seničić.

Seničić je objasnio da je razlog taj što veliki broj avio-kompanija otkazuje hiljade letova dnevno zbog omikron soja koronavirusa koji se širi, što se desilo i našim turistima, i savetovao svima da zimuju u Srbiji ili regionu.

Naši turisti koji su na Zanzibar stigli avio-kompanijom Fly Dubai, koja je otkazala veliki broj letova, sada imaju veliki problem, jer je to niskobudžetna kompanija, a one posluju po drugačijim pravilima, rekao je Seničić.

„Velike avio-kompanije imaju obavezu da vam zamene kartu u slučaju neke nepredviđene situacije, ali niskobudžetne kompanije tu obavezu nemaju. To znači da će putnici iz Zanzibara koji su došli ovom avio-kompanijom sami morati da se snađu i kupe novu kartu“, rekao je Seničić. Putnicima koji su otputovali preko agencija i doživeli nešto slično savetuje da se obrate agencijama i zatraže refundaciju troškova, a svima koji razmišljaju o putovanju da se dobro informišu koje su mere na snazi u zemlji koju planiraju da posete. Upozorio je da se građani Srbije, ali i Rumunije i Italije suočavaju sa teškoćama prilikom čitanja QR koda na digitalnim zelenim sertifikatima, jer čitač koda nije centralizovan u okviru EU, dok se u Egipat i Tursku za sada može putovati po istim pravilima kao letos. Podsetio je da naši građani kroz Italiju mogu samo da tranzitiraju, i to najviše tri dana, inače prete visoke kazne i zabrana ulaska u EU na godinu ili dve. Naše građane savetuje da se na zimovanje upute na naše planine ili u zemlje u okruženju, jer se uslovi za boravak nisu promenili u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izvor Fonet

Možda Vam se svidi i