Državljani Srbije u izolaciji zbog omikron soja virusa

Od strane Ozon
0 komentar

Šestoro državljana Srbije stavljeno je u izolaciju nakon što su doputovali iz Bocvane, koja je jedna od šest zemalja za koje važe rigoroznije mere zbog omikron soja virusa.

Oni će u kućnom karantinu provesti 14 dana, a mera im je izrečena 6. decembra, naveli su za Tanjug u Ministarstvu zdravlja.

Mediji prenose da je među njima petočlana porodica, koja je testirana PCR metodom na aerodromu, a svi članovi su bili negativni. Oni su u Srbiju stigli preko Beča, dok je šesti putnik u zemlju doputovao preko Istanbula.

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su bili u kontaktu sa putnicima i započeli zdravstveni nadzor. Inače, od kraja novembra zbog pojave novog, omikron soja, uvedene su rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea. Iako Srbija nema direktne letove sa ovim zemljama, vodi se računa o putnicima koji dolaze preko drugih zemalja. Prema toj odluci Kriznog štaba, putnici na aerodromu rade PCR test, a u slučaju da su negativni sledi im karantin od 14 dana u mestu prebivališta, dok nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.

Možda Vam se svidi i