DODELJENA PRIZNANJA 11. maj Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnog davanja krvi, u Sremskoj Mitrovici, u Gradskoj kući organizovana je dodela priznanja dobrovoljnim davaocima krvi.  

Lokalna samouprava i Crveni krst Sremska Mitrovica obeležili su 11. maj – Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi dodelom priznanja i poklona za davaoce koji su dali 35, 50 i 75 puta krv. 

-Dobrovoljni davaoci krvi su ovo priznjanje zaslužili još u 2019 godini ali zbog pandemije dodelu održavamo danas, rekao je načelnik Gradske uprave za socijalna pitanja i zaštitu životne sredine, Dražen Riđošić.

Danas je dodeljeno 28 priznanja, navela je Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta, i dodala da su mitrovčani iskazali ponovo humanost, jer je Sremska Mitrovica, jedna od sredina gde nije zabaležen značajan pad dobrovoljnog davalaštvs krvi u toku prethodne godine.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se odvijaju po planu, nema razlike ni u prošloj ni u ovoj godini, dok su u ovoj godini  bile i dve vanredne akcije davanja krvi.

Broj zainteresovanih za dobrovoljno davanje krvi je nešto manji nego prethodne godine, jer je COVID-19 doveo do pometnje i straha od brze infekcije, mišljenje je zaposlenih u Crvenom Krstu. Prošle godine u ovo vreme COVID-19 je bila nepoznanica, međutim posle prvog talasa COVID-19 u Srbiji došlo je do kristalizacije i zahvaljujući dobrom informisanju davalaca, broj se povećavao.

Tokom policijskog časa prošle godine, prosek ljudi koji su davali krv bio je 40, dok ove godine taj broj  iznosi oko 60 do 70.

Među građanima, dobrovoljnim davaocima krvi velika većina kaže da nije osetila nikakav strah kada se korona pojavila u Srbiji, dok je nekolicina izjavila da su svoju humanu akciju obustavili i da su sačekali da se situacija sa zaraznom bolešću stabilizuje.

  Cilj obeležavanja nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi jeste da podigne pažnju javnosti o potrebama koje život znače, kao i da zahvali svim dobrovoljnim davaocima krvi koji nesebično učestvuju u akcijama davanja krvi.  

Možda Vam se svidi i