Do kad moramo da poštujemo mere?

Od strane Ozon
0 komentar

Dr Kon i dr Tiodorović objasnili su do kada ćemo morati da poštujemo mere.

Iako nismo imali zabranu kretanja, kafići, restorani, kao i svi ostali ostali ugostiteljski objjekti nisu bili otvoreni za slavlja i okupljanja, a to nam uliva nadu da smo „dobro prošli“, iako je sporadičnih okupljanja svakako bilo.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović izjavio je da se plaši praznika, odnosno okupljanja. Od toga direktno zavisi da li ćemo imati još jedan pik, a koji se može očekivati krajem janura, ali i tokom februra.

– Bojim se praznika i okupljanja. Svako veruje da kada ispraća staru godinu da odbacuje i sav teret sa leđa i okreće se nekoj lepšoj budućnosti i onda „mora“ da to proslavi. Dobro, to je lepo razmišljanje, ali nije vreme za žurke i zabave, okupljanja – upozorio je pre poslednjih dana stare, 2020. godine, za koju ne želimo da nam se ikada više nešto slično ponovi.

Da li ćemo imati još jedan pik, ili smirivanje, zavisi isključivo od toga kako smo se ponašali tokom praznika, dočeka Nove godine, ali i kako ćemo se ponašati tokom proslave Božića, ističu naši lekari.

Kakvi nam meseci slede

Iako lekari svakoga dana apeluju da se praznici proslavljaju samo u krugu porodice, da se ove godine udzržimo svih okupljanja, ipak deo građana iskoristio je lepo vreme za šetnju, druženje… Da li će nas to koštati, videćemo za nekoliko dana.

Na pitanje kakvi meseci nam slede, epidemiolog Tiodorović kaže, da sve zavisi od našeg ponašanja.

– Vakcinacija je počela, ona će napredovati sve više, ali maske ćemo morati da nosimo i dok traje vakcinacija. Mi imamo ljude koji ne smeju da prime vakcinu, koji su alergični na neki njen sastojak. Nećemo moći sve ljude da vakcinišemo iz tog razloga, druga stvar je, idu dve doze. Posle prve doze razvije se 50 odsto imuniteta, posle druge doze preko 90 odsto rekao je profesor Tiodorović.

O tome je danas pričao i dr Kon.

Mera ćemo morati da se držimo do najranije septembra

– Činjenica je da je sve veći broj ljudi imun. Nadam se da će vakcina početi „energičnije“ da pristiže, a da ćemo mi brti vrlo brzi u njenom korišćenju. Moramo da budemo pripremljeni za efektivno sprovođenje imunizacije. Čuo sam da će da se prave nedeljni planovi imunizacije, što je vrlo dobro – reako je Kon.

Ipak, ako ste mislili da ćemo uskro samo jednostavno da skinemo maske i nastavimo normalno da živimo, kao da se 2020. nije ni desila… varate se.

– I na leto ćemo morati da se pridržavamo svega, jer ako prime dve doze u razmaku od 21 dan, a nakon druge doze u najmanjem slučaju opet treba 21 dan, dakle, potrebno je mesec i po do dva da se stvori zaštitni nivo imuniteta. Može se reći da ćemo negde do septembra, oktobra biti u situaciji da se držimo mera – rekao je profesor Tiodorović.

Izvor Alo

You may also like