Danas se obeležava 22 godine od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije

Od strane Ozon
0 komentar

Na današnji dan pre 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), koje se od 2015. godine zvanično obeležava kao „početak NATO agresije“. Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, za 11 nedelja, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca. Ovaj dan u Srbiji će biti obeležen nizom manifestacija, polaganjem cveća i venaca i odavanjem pošte nastradalima.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušnih napada nastradao je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih osamdestdevetoro dece, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca.

U noći između 22. i 23. aprila NATO je bombardovao i zgradu Radio-televizije Srbije kada je poginulo 16 zasposlenih u RTS.

Prema zvaničnim podacima, 25 građana dveju republika se i dalje vode kao nestali.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine

Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine

Željko J. Varga, rođen 1966. godine

Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine

Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine

Vazdušni napadi trajali su 11 sedmica, evidentirano je oko 2. 300 udara u kojima je ispaljeno i bačeno 22.000 tona različitih projektila, uključujući i više od 30.000 kasetnih bombi, a kao posledice su, osim brojnih ljudskih žrtava, ostali teško su oštećeni vojni objekti, infrastruktura – putevi, pruge, mostovi, fabrike, škole, pojedine zdravstvene ustanove, desetine vojnih postrojenja i radara, ali i civilnih radio i TV predajnika, među kojima i toranj na Avali, koji je srušen 29. aprila.

Procena materijalne štete prouzrokovane na uništenim i oštećenim objektima i infrastrukturi nikada nije zvanično objavljena, a u javnosti su pominjane brojke od nekoliko desetina pa sve do 100 milijardi američkih dolara.

Vazdušni napadi okončani su potpisivanjem tzv. Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999, a dan kasnije usvojena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje snage vojske i policije sa Kosova, na čijoj teritoriji je uspostavljen civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK).

You may also like