Brojke padaju, oprez ostaje: Danas odluka o upotrebi ruskog Sputnjika V

Od strane Ozon
0 komentar

Danas će biti održana sednica Kriznog štaba, koja bi trebala da donese zvaničnu odluku o upotrebi ruske vakcine „Sputnjik V“. Zvanična statistika broja zaraženih kovidom-19 u našoj zemlji i treći dan zaredom u 2021. godini se smiruje, doduše uz znatno manje testiranih na dnevnom nivou. Prema poslednjim podacima, bitku sa koronom izgubilo je još 37 osoba, novoobolelih je 1.966, dok je 265 na respiratorima.

Kako je ranije najavljeno, prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici u odeljenjima intenzivne nege, a posle toga po utvrđenom redosledu slede ambulante u domovima zdravlja i prijemno-trijažni centri, potom kovid-bolnice, laboratorije u kojima se dijagnostikuje virus, zatim jedinice intenzivne nege u non-kovid delovima, hirurška odeljenja i zaposleni u domovima zdravlja.

Poslednjeg dana stare godine dobijena je dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za ovo rusko cepivo, a dan ranije stiglo je i dodatnih 2.400 doza u Srbiju. 

Epidemiolozi, i pored smanjenja broja zaraženih upozoravaju da nema opuštanja, da je manji broj potvrđenih slučajeva posledica i odlaska manjeg broja ljudi na testiranje i ponavljaju da su bolnički kapaciteti i dalje opterećeni velikim brojem obolelih. Član Kriznog štaba dr Predrag Kon je rekao da kolektivni imunitet na virus korona od oko 60 odsto populacije može da se očekuje tek posle marta, i to ako se bude vakcinisalo 20 odsto stanovništva.

You may also like