Agro Info Karavan u poseti Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici u 15 lokalnih samouprava širom Srbije moći će iz prve ruke da se upoznaju sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije, jer u njihovo grad stiže Agro Info Karavan, koji organizuje NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike.

  • Zakon koji reguliše oblast sezonskog zapošljavanja radnika počeo je sa primenom januara 2019. godine. Agencija za ruralni razvog grada Sremska Mitrovica je od samog početka primene ovog zakona preuzela na sebe ulogu servisnog centra kao svojevrsne spone izmedju poljoprivrednih gazdinstava i sezonskih radnika. Danas smo posetili poljoprivredno gazdinstvo u Mandjelosu, gospodina Branka Ostića i dobili informacije da je u vezi sa primenom tog zakona u prošloj godini zaposlio preko 200 radnika i time registrovao svoje sezonske radnike. Jako mi je drago što je upravo grad Sremska Mitrovica na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem i grupom poljoprivrednika 2015 godine pokrenuo inicijativu za regulisanje ove oblasti. Upravo ovaj obilazak je dokazao da je ovaj zakon ostvario mnoge benefite i doprinose i nama je cilj da to zaživi i da posluži kao primer dobre prakse i u ostalim sektorima gde postoje oblici neformalnog angažovanja radnika odnosno prisustvo sive ekonomije, rekla je Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj.

Do 2019. godine angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi podrazumevalo je složenu proceduru koja je od poslodavca zahtevala da izdvoji oko pet sati mesečno za angažovanje jednog sezonskog radnika. Zbog toga je na godišnjem nivou čak 95% sezonaca u poljoprivredi radilo u sivoj zoni. Poljoprivredni proizvođači danas mogu putem veb portala www.sezonskiradnici.gov.rs i prve mobilne aplikacije za servise državne uprave, da registruju sezonske radnike za samo 5 minuta, a osim kompanija, poslodavci mogu da budu i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava.

Osim za poslodavce, novi sistem je osigurao brojne benefite i za sezonske radnike, kojima je omogućeno da ostvare svoja prava na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, penzijsko i invalidsko osiguranje za svaki dan radnog angažovanja, kao i zadržavanje statusa nezaposlenog lica i ranije stečenih prava na novčanu socijalnu pomoć.

Inicijativu za pojednostavljenje ovog procesa pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj 2015. godine. Nakon razmene iskustava sa zemljama u regionu, razvijen je inicijalni koncept reforme, koja je sprovedena u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Višegodišnji napori rezultirali su Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji je usvojen u junu 2018. godine. To je stvorilo uslove za razvoj elektronskog sistema prijave sezonskih radnika, koji je sa radom počeo u januaru naredne godine.

Agro info karavan je projekat koji se sprovodi uz pomoć Nemačke razvojne saradnje i zahvaljujući tom projektu mi obilazimo 15 gradova, lokalnih samouprava u Srbiji i dodatno pojašnjavamo benefite ovog pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi. Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika, startovao je 2019 u januaru. Broj legalno angažovanih sezonskih radnika porastao je više od 10 puta. U 2018 oko 3500 radnika je bilo legalno angažovano, da bi do kraja 2019 taj broj bio 44.000. Tome je doprinela i pojednostavljena elektronska prijava, mogu da se prijave elektronski na sezonskiradnici.gov.rs ili putem mobilne aplikacije, cela procedura je smanjena sa nekih pet sati na svega par minuta, izjavila je Jelena Sajić.

You may also like