101 godina od rođenja narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija. Vence položio potomak Boško Palkovljević i lokalna samouprava

Od strane Ozon
0 komentar

Zavičajnu kuću narodnog heroja, Boška Paljkovljević Pinkija, iz Manđelosa kod Sremske Mitrovice, koji je 1942. godine poginuo u narodnooslobodilačkom ratu, danas su obišli predstavnici lokalne samouprave, gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik Petar Samardžić i Zdenka Gospavić- predsednica školskog Odbora škole Boško Paljkovljević Pinki u Sremskoj Mitrovici.

“Danas je 101 godina od rodjenja narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija i to je razlog zašto smo danas ovde. I Osnovna škola koja nosi ime ovog narodnog heroja danas obeležava dan škole. Od ideje da se renovira kuća narodnog heroja, nismo odustali, planiramo da renoviramo i napravimo jednu spomen sobu, u znak sećanja ne samo na Boška Palkovljević PinkiJ kao palog borca, nego na sve one koji su ostavili traga i svoje živote za oslobodjenje u drugom Svetskom ratu.” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Zavičajnu kuću narodnog heroja, danas je posetio i njegov potomak, Boško Paljkovljević, kome je Pinki bio stric. Boško Paljkovljević, od oca Petra, obilazi kuću svojih potomaka, ali I pomaže gde treba. Tako je pre nekoliko godina školi “Boško Paljkovljević- Pinki” donirao kompjutere.

Vence ispred kuće narodnog heroja, položili su predstavnici lokalne samouprave, škole, rođaci i građani.

U selu Manđelosu podignut je spomenik na kojem su postavljene bronzane plakete sa likovima dvojice narodnih heroja rođenih u ovom mestu — Boška Palkovljevića Pinkija i Save Sogića. Takođe, Pinkijevo ime je upisano na spomen-ploči sa imenima 26 palih boraca i 180 žrtava fašističkog terora, koja je postavljena na zgradi Mesne zajednice u Manđelosu.

Pinki je sahranjen na mestu pogibije: u blizini mesta zvanog Široke ledine, na polovini puta između Bešenovačkog Prnjavora i raskrsnice kod Crvenog čota u smeru sela Mali Radinci. Posle Drugog svetskog rata podignut mu je spomenik s natpisom — Braneći svoj narod ovde je 10. juna 1942. godine poginuo Boško Palkovljević Pinki narodni heroj. Prvih godina nakon rata, Pinikijev grob bio je stalno posut cvećem i često su ga obilazile omladinske delegacije. Tih godina nastojalo se da on postane jedan od novih simbola Fruške gore poput groba pesnika Branka Radičevića na Stražilovu. Godine 1959, kada je uređivano Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, Pinkijevi posmrtni ostaci su preneti sa Fruške gore i sahranjeni su u zajedničkoj grobnici sa drugim istaknutim narodnim herojima Srema — Jankom Čmelikom, Slobodanom Bajićem Pajom i Stankom Paunovićem Veljkom.

Boško Palkovljević Pinki (1920 — 1942) je bio borac Fruškogorskog partizanskog odreda, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Možda Vam se svidi i