ZAVRŠENA HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Od ograničenja rada kafića do onlajn nastave

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab upravo je završio zasedanje zbog aktuelne izrazito nepovoljne epidemiološke situacije u našoj zemlji izazvane rekordnim brojkama novozaraženih korona virusom. Hitno zasednja, moglo bi da se završi i sa novim merama zbgo teške epidemiološke situacije u zemlji, a predložene su i nove mere.


Na stolu je veliki broj mogućnosti, a kako se najavljuje, koplja će se prvenstveno lomiti oko pitanja škola i neke vrste ograničenja kretanja.

OSNOVNE ŠKOLE: OD RASPUSTA DO ONLAJN NASTAVE

Osnovci bi mogli cele naredne nedelje da ne idu u školu. Kako stvari sada stoje, Krizni štab bi mogao doneti odluku da u ponedeljak i utorak osnovci imaju onlajn nastavu, a potom naredna tri dana budu na takozvanom mini jesenjem raspustu. Ovo važi za škole u Srbiji.

OGRANIČENJE KRETANJA

Kao jedna od mera koja se pominjala ovih dana u javnosti jesu određena ograničenja kretanja u glavnom gradu. U Beogradu se beleži ponovni rast obolelih od virusa korona, a epidemiološka situacija na nivou cele zemlje iz nepovoljne prelazi u vanrednu, istakao je juče epidemiolog dr Predrag Kon.

SKRAĆENI RAD KAFIĆA I RESTORANA

On je rekao da mere kakve su donete u Nemačkoj, gde ugostiteljski objekti rade do 23 sata, ali je zabranjena glasna muzika i točenje alkohola posle 21 sata, može da bude rešenje i kod nas.

KAZNE

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje je Ministarstvo zdravlja već pripremilo i koje će se naći u četvrtak na sednici nove vlade komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći će da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Izmenama zakona deo njihovih ovlašćenja dobiće i gradski komunalni inspektori i komunalni milicajci, koji će moći da kontrolišu i sankcionišu nenošenje maske ili nepoštovanje fizičke distance u otvorenom i zatvorenom prostoru.

To konkretno znači da će kada se izmene zakona usvoje u Skupštini, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni…) moći da napiše na licu mesta kaznu od 5.000 dinara svakome ko, recimo, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.

You may also like