ZASAVICA 2: Investicije za opšte dobro

Od strane Ozon
1 komentar

U prethodnom periodu realizovano je nekoliko projekata u Zasavici 2. Težilo se ka poboljšanju infrastukture, a samim tim i kvaliteta života svih meštana ovog mačvanskog mesta.

Nešto više o tome šta je urađeno govorio je Miroslav Marić, prvi čovek ove mesne zajednice.

„Zasavica 2 kao malo mesto, posmatrajući sa aspekta broja stanovnika, uz veliko angažovanje Saveta na čijem sam čelu, uspeva da u društvu velikih, ostvari dalji kontinuitet razvoja. Ono što je nekom malo, razume se, ako je vaše, vama je itekako veliko i značajno, ali ono što je mnogo važnije, to je da su i drugi, važni činioci, prepoznali našu veličinu. Time je jedan deo našeg zadatka bio završen te je dalje bilo potrebno utvrditi prioritete kako u rešavanju dugogodišnjih problema meštana tako i u pogledu obezbeđivanja opštih uslova daljeg razvoja sela. Naravno da nije moglo sve odmah i odjednom, ali kontinuitet je postojao“, počinje Marić.

Miroslav Marić

On kaže da je pažnja saveta pre svega posvećena domaćim poljoprivrednicima, deci, starijima, socijalno ugroženim porodicama, udruženjima s jedne, a sa druge strane investicijama koje su imale opšti karakter.

Već polovinom 2018. godine stigla je prva veća investicija u naše selo, a obuhvatala je realizaciju prve faze izgradnje biciklističke staze između Zasavice 2 i Mačvanske Mitrovice u dužini od oko 5,6 kilometara, čija je vrednost iznosila 23 miliona dinara.

„Radi se o vrlo važnom i velikom projektu za nas kojim smo praktično izmestili ceo biciklistički saobraćaj sa drumskog puta, kolovoza i time obezbedili potpunu bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Sa dolaskom lepog vremena, sada se može videti veliki broj biciklista koji istu koriste, bilo da se radi o odlasku ili dolasku iz Mačvanske Mitrovice zbog raznih obaveza ili rekreativno. Ono što me posebno raduje i što mi je posebno drago jeste činjenica da se vrlo  često mogu videti kako stazu koriste roditelji sa decom“, priča predsednik i dodaje da je siguran da nakon što druga faza izgradnje biciklističke staze bude završena (od ulaska u Zasavicu 2, pa sve do Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“) mesto na čijem je čelu biti još prepoznatljivije na turističkoj mapi.

Odmah nakon izgradnje biciklističke staze, realizovana je možda najveća, ako ne i najveća, insvesticija vezanih za Zasavicu 2 u poslednjih nekoliko godina – potpuno je rekonstruisan put između Zasavice i Mačvanske Mitrovice. Znatno oštećen stari put zamenjen je modernom saobraćajnicom.

Put je rekonstruisan u dužini od oko 4 km, a vrednost radova je iznosila približno 80 miliona dinara.

„Ovom investicijom smo rešili dugogodišnji problem ne samo meštana našeg sela, nego i drugih koji koriste ovu trasu puta, a svakakao ne možemo da zaboravimo da je rekonstrukcija puta imala i privredni značaj, jer u u našem selu posluje brodogradilište „Vahali“ kao jedno društveno odgovorno privredno društvo koje zapošljava zaista veliki broj ljudi“, objašnjava Marić.

On podeseća i na radove koji su nedavno izvršeni, a tiču se takođe putne infrastrukture.

„Aprila meseca ove godine, i pored vanrednog stanja u zemlji,  uradili smo i asfaltiranje dva manja kraka ulice Aleksandra Markovića u dužini od 60 odnosno 97 metara i širine 3 metra. Dugogodišnji problem meštana koji žive u ovom delu sela je konačno rešen i sada se saobraćaj u pomenutoj ulici, čitavom njenom dužinom, odvija bez poteškoća“, priča predsednik.

Pred kraj prošle godine, svet Mesne zajednice Zasavica 2, uspeo je od nadležnih da izdejstvuje i radove na nasipanju najfrekfentnijih atarskih puteva u selu.

„Što se tiče ovih radova, slobodno mogu da kažem da je gledajući dužinu nasutih atarskih puteva, najviše puteva nasutu upravo u našem selu. Ovim smo obezbedili brže i sigurnije dolaženje naših poljoprivrednika do njihovih parcela, a time i lakšu obradu zemljišta uz istovremeno smanjenje troškova proizvodnje i nadam se veći dohodak poljoprivrednika. Pored toga, tokom ove godine smo rešili i manji problem u prohodnosti jednog dela atarskog puta u blizini nekadašnjeg igrališta“, kaže Marić.

On podseća i na obećanje koje je dao, da će savet na čijem je čelu posvetiti veliku pažnju posvetiti najmlađim meštanima, te naveo da su za potrebe proslave Svetog Save obezbedili sve ono što je bilo neophodno da deca sa svojim učiteljima proslave školsku slavu, zatim su obezbedili i paketiće za svu školsku decu, pri čemu sada paketići nemaju samo simbolični karakter, nego su sada mnogo sadržajniji. Najbolji najbolji đaci su dobili i dodatne prigodne poklone. Pored toga ovoga, vrlo brzo, svet će pristupiti potpunom opremanju školskog igrališta. U najkraćem roku biće postavljene nove mreže za golove, nove table za košarku čime će omogućiti da igralište spremno dočeka leto, kada se i najviše mladih na njemu okuplja.

Kada se umore od sportskih aktivnosti, mladi ali i drugi meštani, moćiće da se odmore u centru sela gde će biti postavljene nove klupe za sedenje koje će pratiti i postavljanje novih drvenih kanti za smeće.

„Nismo zaboravili ni naše najstariji meštani. Ambulanta u Zasavici 2 i pored izvesnih problema, koje smo rešavali u hodu, radi ustaljeno, a obezbeđena su i tri panelna radijatora koja se koriste u zimskom periodu. Za vreme vanredne situacije uz pomoć lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica obezbedili smo i podelili 85 paketa pomoći za penzionere čija su primanja ispod 30.000 dinara, a pružali smo im pomoć i u nabavci lekova i drugih medicinskih sredstava“, objašnjava Marić.

Savet Mesne zajednice Zasavica 2 misi i na Lovačko društvo „Valjevac“. Spomen soba udruženja opremljena je sa četri radna stola i dvadeset stolica.

Seosko groblje Javno komunalno preduzeće „Komunalije“ redovno održava, ali ukoliko je potrebno dodatno košenje trave na istom tu obavezu na sebe preuzima savet.

„U narednoj godini, pokušaćemo da izdejstvujemo redovno čišćenje deponije i to minimum tri puta godišnje na čemu već sada uveliko radimo, a u smislu pronalaženja izvođača radova. Na kraju bih rekao da smo do sada mnogo toga uradili, ali i da nam mnogo toga tek predstoji da uradimo. Za sve što je do sada urađeno, ali i za ono što nas čeka u budućnosti, veliku zahvalnost dugujemo Gradu Sremska Mitrovica i Agenciji za ruralni razvoj grada kao dvema najvažnijim karikama infrastrukturnog i funkionalnog razvoja našeg sela“, završava Marić.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

vesna 30.06.2020. - 3:49 pm

Maricu iz Zasavice 2, kad jos malo zemlje prodate Simicu pa prirodni rezervat zasticen drzavom postane privatno vlasnistvo Simica e onda cete postati investicija za opste dobro.. Taj put koji je uradjen vodi do njegovog kampa.Tu prirodnu lepotu, pasnjak i zivotinje na pasnjaku su cuvali mestani Zasavice 1 i Zasavice 2 oduvek i bio je prepun stoke. A sada kada ga navodno cuva pokret gorana nema ni zivotinja ni ljudi idi prosetaj ili pitaj dedu tj nekog starijeg.

Komentari su zatvoreni.