Vrtići se neće zatvarati, srednje škole i viši razredi osnovne prelaze na onlajn

Od strane Ozon
0 komentar

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti razmatrana aktuelna epidemiološka situacija, završena je a doktor Branislav Tiodorović je saopštio najnovije odluke.

– Danas smo morali dobro da izvagamo. Nalazimo se u veoma teškoj situaciji. Vrlo je važno da u nedeljama pred nama budemo čelične discipline. Najviše smo se posvetili školama i obrazovnom sistemu. Doneli smo odluku da zimski školski raspust počne 21. decembra ove godine, a završi se 20. januara naredne godine. Samo za neki dan je duži nego do sada ali ćemo obezbediti da svi nivoi obrazovanja budu obuhvaćeni svim velikim praznicima i da učenici i studenti budu što više kod svojih kuća – rekao je doktor Branislav Tiodorović.

– Što se tiče osnovnih škola, nastavljaju da rade po postojećem sistemu, a vrtići se neće zatvarati, nema za to potrebe niti opravdanja. Od petog do osmog razreda idu na onlajn sistem i taj sistem će trajati sve do početka raspusta. Ta odluka važi i za sve srednje škole – rekao je Tiodorović.

– Fakultetima se predlaže da odluče, ali je preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu. Ne zatvaramo škole, ne zatvaramo sistem obrazovanja – ističe doktor.

On kaže da su prosvetni radnici u teškoj situaciji, a moći će organizovano da ispituju učenike koji žele da poprave ocene.

– Veoma je važno da izdržimo ovu nedelju, a tek posle 4. decembra očekujemo smirivanje situacije – kaže doktor i apeluje praznike građani da provedu u krugu porodice.

Tiodorović kaže da bi ovaj talas trebalo da se smiri do Nove godine, a da će vakcina možda biti rešenje s kojom ćemo izaći na zelenu granu. Epidemiolog je rekao da ne vidi potrebu za dodatnim pooštravanjem mera, jer je većina svesna opasnosti epidemije.

– Nema potrebe da uvodimo vanredno stanje.

Zabrinjavajuće je i to što su bolnice pune, a trenutno je ukupno hospitalizovanih 6.478 pacijenata, što je više nego ikada pre od početka epidemije.

O današnjoj sednici Kriznog štaba, pričala je juče i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da bi učenici starijih razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola trebalo da pređu na onlajn nastavu, a da će vrtići biti zatvoreni, ako tako budu savetovali stručnjaci iz Kriznog štaba.

Takođe, skoro 2.000 zdravstvenih radnika je zaraženo i zdravstveni sistem je pod neverovatnim opterećenjem, mesta u kovid bolnicama jedva da ima, pa će se razmatrati i kojim još merama mogu da se porekinu kontakti.

Izvor: kurir.rs

Možda Vam se svidi i