Vazduh u Mitrovici zagađeniji nego inače, ali razloga za paniku nema

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Na tri lokacije u Sremskoj Mitrovici od 2013. godine Uprava za zaštitu životne sredine vrši redovno merenje kvaliteta vazduha. Dve lokacije su industrijska zona i “Metalfer” firma, a treća je i u stambenoj zoni, onosno kod Ekonomske škole “9. Maj”. Na ovim lokacijama meri se koncentracija – čađi, sumpor – dioksid i azot – dioksid.

Prisutnost PM 10 čestica u vazduhu, a to su čestice manje od 10 mikrometara i predstavljaju smešu dima, čađi i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije, meri se na samo jednoj lokaciji u gradu, odnosno u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Ova ustanova je inače zadužena za sva merenja kvaliteta, odnosno zagađenja vazduha u gradu.

Analizirajući rezultate merenja, dobijenih od Zavoda, izveden je zaključak da u zimskom periodu, odnosno u toku grejne sezone dolazi do prekoračenja PM10 suspendovanih čestica iznad graničnih, a i tolerantnih vrednosti. Poboljšanjem meteoroloških uslova, u prolećnim mesecima, koncetracije PM10 čestica se smanjuju ispod graničnih vrednosti.

Izveštaji na mesečnom i godišnjem nivou javno su dostupni i nalaze se na zvaničnom sajtu grada Sremska Mitrovica.

U Sremskoj Mitrovici vazduh je trenutno zagađeniji nego inače, potvrđuju analize, ali razloga, prema rečima načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimira Nastovića, nema.

„Od kada vršimo merenje svake godine u zimskom periodu, odnosno u sezoni grejanja konstatujemo da dolazi do narušavanja kvaliteta vazuha i to usled povećanog korišćenja čvrstih goriva za zagrevanje, pre svega mislim na ugalj. Ono što je naša zakonska obaveza po tom pitanju jeste izrada Plana kvaliteta vazuha koja je trenutno u toku. Formirana je radna grupa koja na njemu radi, a koja će Planom predvideti niz mera sa ciljem smanjenja zagađenosti vazduha”, rekao je načelnik Nastović.

On je podsetio da je tokom 2018/19 godine lokalna samouprava formirala Lokalni registra izvora zagađivanja radi identifikacije potencijalnih izvora zagađivanja i pozivao privredne subjekte da dostave tražene podatke koje ovaj registar zahteva, a na šta ih i zakonske regulative obavezuju.

Takozvani “Ekološki fond” u Sremskoj Mitrovici ukinut je 2013. godine, a krajem prošle godine uvedena je naknada za korišćenje javnih dobara, odnosno obaveza plaćanja određenih naknada za zaštitu životne sredine.

“Po Zakonu o zaštiti životne sredine i po uredbi koja je izašla, privredni subjekti, ali ne i fizička lica, u obavezi su da po određenim kriterijumima plaćaju pomenutu naknadu. Subjekti su grupisani u tri kategorije – velike, srednje i male, odnosno po osnovu stepena narušavanja životne sredine, a tako je formirana i visina naknade”, objašnjava načelnik.

On najavljuje da će u narednom periodu biti vršene inspekcijske kontrole privrednih subjekata i da će oni koji ne poštuju zakonske obaveze biti sankcionisani. Načelnik ističe i da za sada ne postoji način kontrole individualnih domaćinstava kao značajnih zagađivača vazduha, ali da će se raditi na tome da se njihov broj smanji, odnosno omogućiće se većem broju istih da se priključe na sistem daljinskog grejanja i slično.

“Individualna domaćinstva ne možemo kontrolisati, odnosno njihova ložišta u smislu emisije izduvnih gasova, ali možemo brojčano da utičemo da se smanji broj onih koji koriste čvrsta goriva kao velike zagađivače i na tome će se raditi u narednom period”, rekao ja Nastović.

Načelnik je još jednom istakao da nema potreba da se stvara panica među stanovnicima Sremske Mitrovice, ali da prostora za rad u oblasti zaštite životne sredine, pa i kvaliteta vazuha svakako ima i da je to jedna od prioritetnih tema u bliskoj budućnosti.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Bane 18.01.2020. - 6:55 am

Ubi nas ova silna industrija u našem gradu… 🙁

Komentari su zatvoreni.