Usvojen zakon o ministarstvima. Nova ministarstva

Od strane Ozon
0 komentar

Skupština Srbije jednoglasno je u ponedeljak, 26. oktobra, usvojila Predlog Zakona o ministarstvima koji je preduslov za konstituisanje nove Vlade Srbije.

Od 205 prisutnih poslanika, za predloženi Zakon glasalo je svih 205. Na kraju sednice predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će nova sednica o izboru Vlade biti održana u sredu, 28. oktobra.

Glasanju je prethodila rasprava o amandmanima. Podneto ih je deset a poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS) u ime predlagača na Odboru za pravosuđe prihvatila je jedan. Raspravu o Predlogu Zakona o ministarstvima, poslanici su započeli u subotu, 24. oktobra.

Usvojenim predlogom zakona predviđeno je da Vlada dobije tri nova resora, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Predlog su podneli poslanici vladajuće većine iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“, a prema tom aktu nova vlada imaće 21 ministarstvo.

Nova ministarstva

Prema Predlogu Zakona, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog baviće se položajem nacionalnih manjina, pitanjima ravnopravnosti polova, pripremati propise koji se odnose na položaj udruženja i organizacija civilnog društa, izuzev političkog i sindikalnog organizovanja.

Ministarstvo bi trebalo i da inicira dijalog sa civilnim društvom o pitanjima od zajedničkog interesa.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju trebalo bi da se bavi pitanjima koja se odnose na sistem porodične zaštite, brak, populacionu politiku, planiranje porodice, unapređenjem i razvojem demografske politike, politike nataliteta i kvaliteta i produžetka života.

Ministarstvo za brigu o selu trebalo bi da se bavi strateškim položajem sela i seoskog stanovništva, predlaganjem mera za unapređenje uslova života i rada na selu i negovanjem tradicije i tradicionalnog načina života na selu.

Uz SNS, koja je osvojila ubedljivu većinu na izborima 21. juna, novu vladu će, prema predlogu mandatarke Ane Brnabić, činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, kao i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića.

U nedelju 25. oktobra, mandatarka Ana Brnabić saopštila je imena budućih ministara nakon sednice Predsedništva SNS.


Prema predlogu mandatarke, iz prethodnog kabineta Vlade ostaće devet ministara samo što su pojedini promenili ili zamenili resore.

Tako će dosadašnji ministar odbrane, Aleksandar Vulin, preuzeti resor unutrašnjih poslova dok će njegov prethodnik Nebojša Stefanović biti novi ministar odbrane. Zorana Mihajlović u budućoj Vladi biće ministarka rudarstva i energetike, dok Siniša Mali i Zlatibor Lončar ostaju u svojim resorima – finansija i zdravstva.

Nova Vlada imaće ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima, najavio je predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.
SlobodnaEvropa

Možda Vam se svidi i