UKINUT KONTROLNI PCR TEST, VRAĆAMO SE NA PRAVILO „14 DANA“: Negativan test firme NE TREBA DA TRAŽE kao dokaz da ste ozdravili

Od strane Ozon
0 komentar

Građani u problemu jer poslodavci i škole zahtevaju negativan rezultat posle kovida koji košta 6.000

Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ ukinuo je kontrolni PCR test za pacijente koji su preležali koronavirus, a iako doktori tvrde da je test nepotreban i da je mnogo bitniji izveštaj lekara, pojedine firme, škole i vrtići i dalje zahtevaju da im se dostavi negativan PCR test kako bi se zaposleni vratili na posao a deca u školu, pa ispada da građani sada to moraju da plaćaju iz svog džepa, a košta 6.000!

Zaraznost i simptomi se obično ispoljavaju i traju pet do sedam dana. Ako osoba nema nikakve simptome, teško da nakon 14 dana može da bude pozitivna. Poslodavci i škole ne bi trebalo da zahtevaju negativan PCR test, već da prate preporuke koje je dala država i da se oslanjaju na lekarske izveštaje, koji treba da budu sasvim dovoljni, ali i merodavniji u ovoj situaciji, rekao je infetolog prof. dr Žarko Ranković.

Bolničko lečenje

– Za pacijente koji se zbog infekcije koronavirusom nađu na bolničkom lečenju važi pravilo da se tek nakon negativnog kontrolnog testa otpuštaju kući i stavljaju 14 dana u izolaciju. Nakon toga nije potrebno još jedno testiranje.

You may also like