Učenici „Zmajeve“ škole ugostili profesore PMF-a

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru nastavka projekta “To the Moon and Back“ – „Do meseca i nazad“ (NASA) i kao najava novog astronomskog projekta „Train like astronaut“ – „Trenirajte kao astronauti“ (ESA) Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice je u subotu, 08. februara ugostila profesore sa departmana za fiziku Prirodno – matematičkog fakulteta, Novi Sad.

Saradnja je ostvarena sa ciljem širenja znanja „Zmajevih“ učenika o svemiru. Ovog puta, profesori su đacima ustupili najsavremenije teleskope te su „Zmajevci“, ali i slučajni prolaznici mogli da uživaju u posmatranju noćnog neba iznad grada. Pored teleskopa, učenici su se „igrali“ i savremenim durbinima, IC kamerama te su mogli da vide i pokretne objekte u mraku.

Aktivnosti u „Zmajevoj“ školi su ujedno i deo regionalnog projekta „Noćno nebo Vojvodine i Bač – Kiškuna kao nova turistička atrakcija“ sa akronimom VoBaNISTA, koji se finansira od strane Evropske unije u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Mađarska. U projektu učestvuju Fondacija astronomske opservatorije iz Baje, Međerska i Prirodno – matematički fakultet iz Novog Sada.

Kako su „Zmajevci“ na drugačiji način proveli jedno subotnje predvečerje možete pogledati u galeriji.

Možda Vam se svidi i