U školi “Triva Vitasović Lebarnik” oslikan mural Betovena

Od strane Ozon
0 komentar

U OŠ“ Triva Vitasović Lebarnik danas je obeležen jubilej 250 godina od rođenja Betovena.

Povodom ovog jubileja, u školi je oslikan novi mural posvećen slavnom kompozitiru. 

Mirjana Krsmanović Mirnić, učiteljica škole Triva Vitasović Lebarnik, rekla je da je oslikavanju murala prethodilo je niz aktivnosti, konkurs za učenike od 5 do 8 razreda, i dobili smo predivne radove. Za mladji uzrast od 1 do četvrtog razreda raspisali smo konkurs na kom su učenici slikali svoju kućicu, svoju biblioteku iz mašte…

”Odlučili smo da oslikamo mural povodom ovog jubileja. Zašto baš u Laćarku? Možda zato što sam ovu školu pre pola veka završila a možda i zbog toga što sam videla da ova škola ima vrednih nastavnika i talentovanih učenika, videla sam da rade murale i predložila da uradimo mural Betovena. Oni su to naravno prihvatili i to sada rade dve vredne profesorke i talentovana deca”, rekla je Olivera Olja Jelkić, umetnica iz Beograda.

U O.Š Triva Vitasović Lebarnik, pre slikanja Murala predhodio je konkurs pod nazivom “Betoven medju notama” za stariji uzrast a za mladji uzrast konkurs pod nazivom “Male slobodne biblioteke”.

Danas su i dodeljene nagrade povodom konkursa:

  • Ognjen Guslov III 2 – Prvo mesto
  • Sara Teodosić III2 – Drugo mesto
  • Maja Perić III 1 – Treće mesto
    Učenici od 5 do 8 razreda:
  • Malena Almažan – Prvo mesto
  • Marko Perić – Drugo mesto
  • Antonije Maštrapović – Treće mesto

Malena Almažan, inspiraciju ne zna kako je dobila ali je uživala dog ga je radila.

Malo kompozitora piše dela koja se pamte vekovima nakon njihove smrti – a još je manje nota koje nadahnjuju poeziju. Revolucionar, vizionar, kosmopolita i jedan od najizvođenijih kompozitora klasične muzike na planeti – Ludvig van Betoven jedan je od onih drugačijih, čiji će izuzetan umetnički talenat i muzika koja povezuje ljude širom sveta sasvim sigurno obeležiti i vekove pred nama.

Ove godine cela planeta slavi 250 godina od rođenja Betovena, nadmoćne muzičke figure na prelazu između ere klasicizma i romantizma! 

Možda Vam se svidi i