U kojim gradovima se mogu očekivati novi slučajevi zaraze korona virusom u Srbiji?

Od strane Ozon
0 komentar

* Korona virus na sceni još najviše 2 meseca * Ne odgovaraju mu temperature od 20 stepeni i više

Najrealnije je da se novi slučajevi obolevanja od novog korona virusa u Srbiji pojave u većim gradovima, poput Beograda, Niša i Novog Sada, kažu naši epidemiolozi.

Prvi slučaj obolevanja registrovan je u Subotici kod Mađara I. Đ. (43), preduzetnika iz Bačke Topole. On se zarazio dok je boravio u Budimpešti kod sestre, i po povratku u Srbiju, osetio je simptome i sam se javio lekarima.

Na konferenciji povodom prvog potvrđenog slučaja u Srbiji, vršilac dužnosti načelnika Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog, rekao je da je očekivao da se, upravo, prvi slučaj obolevanja registruje u Beogradu, u kojem očekuje sledeće. 

– Imamo situaciju koju nismo očekivali. Mislili smo da će se desiti u Beogradu. Ali nije tako. To znači da funkcioniše sistem. Istina, u ovom konkretnom slučaju, taj pacijent se sam javio sa tegobama. Posumnjano je, bez obzira na to što prethodno nije u Mađarskoj dijagnostikovan COVID-19 u njegovim kontaktima, pa je ispitivan. Posle toga, preduzeto je sve po našim procedurama – rekao je Kon.

On je naveo da se sada može očekivati novi broj obolelih u drugim mestima u Srbiji:

– Pogotovo u glavnom gradu, koji je najbrojniji.

S obzirom na to da imamo korona virus u Srbiji, prema njegovim rečima, sada će epidemiološka služba biti daleko više angažovana, koja treba da trasira sve kontakte sa obolelim.

– Do detalja će biti ispitani ljudi koji su bili u kontaktu sa prvoobolelim, i biće stavljeni pod nadzor, eventualno kućni karantin. Jako je važno da osobe koje su u karantinu nisu odgovorne samo sebi već i čitavom društvu.  Bitno je shvatati da takve osobe ne mogu raditi niti deca mogu da idu u školu. Zato je bitno naglasiti zdravstvenim radnicima da se dobro pripreme za rad u izolaciji, pogotovo korišćenja zaštitne opreme jer je, da podsetim, u epidemiji SARS-a bilo obolevanja zdravstvenih radnika, što je bila dvostruka šteta  – istakao je dr Kon.

Na kraju, rekao je da je poruka sledeća:

– Nastavimo život, kao i do sada nema promene. Pojedini delovi zdravstvenog sistema biće žestoko opterećeni iz razloga je neophodno trasirati sve kontakte. U ovom slučaju, na sreću, nemamo tako ogroman broj jer se sam javio i u izolaciji, ali da se radilo o mlađem čoveku koji je bio više društveno angažovan bilo bi i te kako posla.

Igra malih brojeva 

Profesor Branislav Tiodorović, bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu, takođe, mišljenja je da se naredni oboleli mogu očekivati u Beogradu, kao i u Nišu i Novom Sadu. 

– U Mađarskoj, odakle je došao naš prvozaraženi, bilo je nekih 20 sumnjivih, a virus je potvrđen kod 4. To je igra malih brojeva, i u toj igri se naš pacijent zarazio – kaže Tiodorović:

– Najrealnije je očekivati da nam zaraženi stignu iz Italije, Francuske, Belgije i to u Beograd, Niš, Novi Sad koji su veliki gradovi.    

Tiodorović otkriva da su instituti i zavodi nakon ovog prvog slučaja podigli nivo spremnosti na još viši nivo.

Kaže i da će „korona virus“ biti skinut sa scene za oko dva meseca, kada neće moći da se izbori sa visokim temperaturama.

– Od polovine maja njega više neće biti. Njemu ne odgovaraju visoke temperature od 20 stepeni i više – rekao je prof. dr Tiodorović.

Korona virus potvrđen je u 77 zemalja. Do sada je od njega obolelo više od 100.000 ljudi, a umrlo najmanje 3.400.

U Srbiji je na njega testirano 60 osoba. 

Zdravstveno upozorenje za za putnike koji dolaze iz zaraženih područja 

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“:

– u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

– ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

– Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja – 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  – 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Telegraf

Možda Vam se svidi i