U februaru novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

Od strane Ozon
0 komentar

Budžet Pokrajinskog sekretarijata  za privredu i turizam u 2021. godini biće 620 miliona dinara,  od čega će čak 400 miliona dinara biti usmereno na direktnu pomoć privredni i turizmu i sektoru zapošljavanja.

Već krajem februara trebalo bi da budu raspisani konkursi za brojne programe i subvencije, kako bi pomoć što pre stigla do korisnika.

 Ove godine prvi put ćemo podržati osnivanje „Start up“-ova u najširem smislu reči, odnosno pomoći ćemo novoosnovane firme različitih delatnosti da počnu da rade i stanu na svoje noge. Takođe,  prvi put udružujemo sredstva sa Garancijskim fondom Vojvodine u cilju podizanja garancijskih potencijala samog Fonda, koji garantuje za privrednike koji uzimaju kredite i omogućava da ih dobiju po  što boljim uslovima. Sredstva smo udružili i sa Razvojnim fondom Vojvodine te će sekretarijat subvencionisati kamate za sve kredite,  da bi, ukoliko je moguće,  bili beskamatni, ali isto tako, deo kredita se uopšte ne bi vraćao. Ovo se odnosi isključivo na kredite za potrebe turizma jer je ova delatnost ove godine bila jako pogođena. Ne želimo da dođemo u situaciju da nam, kada sve ovo prođe, treba dve godine da se vratimo na potencijal kakav smo imali 2018. godine, već da period slabije posećenosti iskoristimo za jačanje kapaciteta, najavljuje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. 

Za pomoć privredi biće usmereno oko 200 miliona dinara bespovratnih sredstava kojima će se subvencionisati nabavka repromaterijala i kupovina mašina i opreme.

– Privreda je dosta otporna, videćemo kako će biti u narednom periodu, kada prestaje pomoć države i bude počela naplata poreza i doprinosa. Zbog toga želimo što više novca da usmerimo za repromaterijal, uz uslove da se tri meseca pre i posle dobijanja sredstava ne smanjuje broj zaposlenih. Od naredne godine mogućnost za apliciranje imaće i građevinska industrija, ali sa uslovom da materijal bude proizveden u Srbiji – dodaje Ivanišević. – Pomoć neće biti manja od milion dinara i, naglašavam, to nisu kreditna sredstva, već direktna pomoć.

Merama podrške predviđeni su i stari zanati, žensko preduzetništvo, kao i kreativna industrija, odnosno IT. Takođe, ideja je da se sa 40 miliona dinara pomognu zapošljavanje, samozapošljavanje i javni radovi, a posebno će biti podržane teže zapošljive osobe, žrtve porodičnog nasilja, Romi i drugi.

Konkursi će biti raspisani na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, plus na romskom, a planira se i uvođenje kontakt centra koji će aplikantima tokom trajanja konkursa pomagati prilikom podnošenja prijave.

Možda Vam se svidi i