U poslednja 24 u Srbiji je registrovano još 1.318 slučajeva obolevanja od korona virusa. Testirano je ukupno 8.397 osoba. Preminulo je još 11 pacijenata. Trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 2.637 pacijenata, od kojih je njih 119 na respiratoru. Najveći pritisak na zdravstveni sistem je u Beogradu izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka sa direktorima bolnica, dodajući da u prestonici ima mesta za još 300 pacijenata.

Nakon zemunske bolnice koja je od juče u kovid sistemu sledeća, i to već za dan ili dva, biće opšta bolnica u Pančevu, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a kada se i ona popuni pacijenti iz Beograda moraće da se šalju u druge gradove na lečenje.

„Ono što smo se dogovorili, da Banjicu ovoga puta nećemo pretvarati u kovid bolnicu iz krajnje praktičnih razloga. Nama može da se desi da padne ledena kiša već sutra, i da imamo na desetine preloma nogu, ruku, a mi nemamo propusnu moć u Urgentnom centru i na VMA da zbrine sve te pacijente“, izjavio je on.

U Vojvodini za sada još uvek ima dovoljno bolničkih kapaciteta, ali najnoviji podaci su zabrinjavajući. Od jučerašnja 324 nova slučaja, dve trećine registrovano je u Novom Sadu, čak 246. Situacija je veoma teška i preti da izmakne kontroli, poručuje gradonačelnik Miloš Vučević.

„Jutros mi je stiglo od dr Petrovića izveštaj jučerašnjih testova, preko 200 inficiranih. Bili smo pali na 156, sad smo opet prešli na preko 230 dnevno, vrlo je teško“, kazao je on.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović rekao je da je stav Vlade da se uvedu rigoroznije mere u onim opštinama u kojima ima 100 obolelih na 100.000 stanovnika.

„U Novom Sadu i na teritoriji još 11opština u Vojvodini situacija je veoma, veoma nepovoljna, alarmantna, i ja očekujem da lokalne samouprave uvedu vanrednu situaciju, a to bi značilo da se ograniči rad objekata u kojma dolazi do velikog okupljanja više stotina ljudi.“

Osim Novog Sada kritično je u Sremskoj Mitrovici, u kojoj je vanredna situacija već na snazi, zatim Zrenjaninu, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Žablju, Beočinu, Opovu, Kuli i Alibunaru. Situacija se proteklog vikenda naglo pogoršala i u Subotici u kojoj je zabeleženo čak 3 puta više pregleda i hospitalizovano 12 osoba.

„Trenutno na lečenju u kovid delu bolnice se nalazi 25 pacijenata od toga 23 na infektivnom odeljenju u izolaciji, a dva pacijenta u kovid jedinici intenzivnog lečenja, oba na mehaničkoj ventilacji jedan na invazivnoj, drugi na neinvazivnoj“, kaže Dr Gordana Krtinić, zamenica direktora Opšte bolnice Subotica

Vrhunac ovog talasa očekuje se u drugoj polovini meseca, pa je po oceni epidemiologa, od presudnog značaja izbegavanje nepotrebnih kontakata u narednih 10 dana.

You may also like