TURISTIČKE AGENCIJE OSTAJU BEZ LICENCI

Od strane Ozon
0 komentar

Turističkim agencijama u Srbiji 1. oktobra ističu dozvole za rad, koje po svoj prilici trenutno neće moći da produže, ali građani koji su ranije uplatili svoja putovanja preko agencija ili dobili zamenske vaučere nemaju razloga za brigu jer su njihovi aranžmani pokriveni važećim garancijama.

Što se tiče putnika koji su odbili vaučere i koji su odlučili da sačekaju povrat uplaćenog novca u januaru 2022. godine, ni oni ne moraju da strahuju pošto je reč o putovanjima koja su uplaćena pre 1. oktobra. Dakle, putnici će biti obeštećeni po proceduri koja je ranije najavljena, kada istekne navedeni vremenski period, objašnjavaju iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Svi ugovori koji su potpisani zaključno sa 30. septembrom biće realizovani bez problema, jer važeće garancije turističkim agencijama ističu 1. oktobra. Dakle, i putovanja koja su možda tokom septembra ugovorena za decembar ili januar naredne godine nisu pod znakom pitanja kada je reč o sigurnosti uplata“, objašnjava u razgovoru za „Blic Biznis“ Aleksandar Seničić, direktor JUTE.

Ako bi se dogodilo da neka turistička agencija prestane sa radom pre 1. januara 2022. godine, potraživanja putnika koji nisu uzeli zamenske vaučere bila bi izmirena polisom osiguranja koja je bila važeća u trenutku ugovaranja aranžmana.

Teški pregovori sa osiguravačima

Turističke agencije u Srbiji trebalo bi 1. oktobra da obnove svoje licence za rad, a da bi mogle da apliciraju za nove po zakonu moraju da imaju garanciju putovanja u vidu polise osiguranja ili bankarske garancije.

Iz JUTE već nekoliko godina ukazuju na problem da je pravno neizvodljivo dobiti bankarsku garanciju, a ovog puta su ih osiguravajuće kuće u poslednjem trenutku, prošle nedelje, obavestile da izlaze iz posla jer su turističke agencije „previše rizične i ove godine im neće izdavati polise“.

„Već nekoliko dana obilazimo sve osiguravajuće kuće i pokušavamo da ispregovaramo makar produžetak garancija do 1. januara, ali još uvek ne nailazimo na pozitivne reakcije. U sredu ili četvrtak bi trebalo da imamo njihov konačan odgovor“, ističe Seničić.

On smatra da se produžavanjem polise za tri meseca, kroz aneks, osiguravačima ne uvećava rizik, jer ga već imaju kroz putovanja koja su ranije ugovorena i osigurana.

“Takođe, ne treba ni očekivati nekih velikih putovanja u ta tri meseca, a produženje bi nama omogućilo da u saradnji sa novim ministarstvom turizma, koje će biti formiramo, pokušamo da taj problem rešimo trajnije“, kaže Seničić.

Ako se ništa drastično ne promeni, turističke agencije će od 1. oktobra postati takozvani subagenti koji će moći da prodaju samo pojedinačne turističke usluge, poput avio karata, autobuskih karata ili smeštaja u pojedinim hotelima.

To praktično znači da od četvrtka neće biti turoperatera i da ćete bilo koje turističko putovanje ili izlet, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, morati sami da organizujete.

A upravo cela procedura organizacije puta, koja podrazumeva traženje i rezervaciju smeštaja i prevoza, odabir termina, kao i plaćanje aranžmana, bila je jedan od glavnih razloga što su turisti angažovali agencije – jednostavno im je bilo lakše da plate uslugu i tako prepuste ceo posao turističkim agentima.

“Zakon predviđa obavezne garancije putovanja za organizatore i turoperatere, a pošto se trenutno, u periodu tehničke vlade, ne mogu menjati ni zakonski ni podzakonski akti, čime bi bilo omogućeno da agencije dobiju licence i na neki drugi način, deluje kao da nema načina da se reši ova situacija“, podseća Aleksandar Seničić.

Bilic.biz

Možda Vam se svidi i